ГЕОПОЛИТИКА: “ХЛАДНИ РАТ“ РУСИЈЕ И ЗАПАДА

FOTO Hladni rat Rusije i ZapadaПосле инсценираног урушавања Украјине, политика рускoг председника Владимира Путина постала је опасност за Запад, пре свега САД, НАТО и већи део ЕУ. Стварање сукоба између Москве и Кијева давно је пројектован у политичкој лабораторији ЦИА. САД су украјинском кризом удариле на националне интересе Русије, а уједно раде и на слабљењу ЕУ корз инсистирање да западни свет притиска Русију санкцијама. Украјинска криза послужила је за нови план јачања НАТО и њених интереса до самих граница Русије. Тако су угрожени геополитички и безбедносни интереси Русије. То је највећа операција САД и НАТО након пада берлинског зида, ширења НАТО на Исток и ратова на Балкану.

За интересе Запада председник Русије Владимир Путин је постао прворазредни “реметилачки фактор“ према коме су усмерени изузетно јаки притисци, почев од санкција, као вида економског реаговања, па све до потискивања Русије из енергетске стратегије ЕУ. Под притиском Запада Русија није успела да реализује јужни гасни ток. Због кризе у Сирији под ембаргом је и турски гасовод. Русија је у сиријском сукобу преузела улогу суперсиле која омогућује глобалну геополитичку и безбедносну равнотежу у борби против ИСИЛ-а, али и спречавања понављања ирачког или либијског модела свргавања власти и легитимних режима. Запад, пре свега, САД су у Сирији битно изгубиле кредибилитет уласком Русије у начин решавања конфликата војним путем и дипломатијом.

САД смета договор Немачке и Русије за другу гасну трасу “Северни ток 2“, јер се из игре избацује Украјина која је планирана да буде у улози “жртве“, али и да блокира руске гасне интересе у Европи. Већина пројектованих сценарија везаних за пад предсендика Путина нису успели. Намера западних планера је да покушају да до 2017. године додатно отежају положај Русије, како би ослабили углед Владимира Путина пред председничке изборе у Русији.

САД и НАТО настављају да воде “хладни рат“ који је снажнији и директно усмерен на довођење Русије у статус “парије“. План САД је да у сарадњи са водећим државама ЕУ, које непрестано трпе притисак званичног Вашингтона у оквиру НАТО политике, онемогући било какав утицај Руске Федерације на државе Балкана, пре свега на Србију и Републику Српску.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: