БОСАНСКИ ЛОНАЦ: (НЕ)ДАЈ БОЖЕ ДА СЕ СРБИ СЛОЖЕ

FOTO Ne daj Bože da se Srbi složeРепублика Српска положила је тест политичке толеранције. Два скупа власти и опозиције прошла су мирно и без насиља како се прогнозирало. Скуп опозиције у режији СДС и других партија и организација био је само увод у сасвим извесне политичке и социјалне протесте који ће наредних месеци потресати Бањалуку. Иза опозиционих циљева стоје и интереси изван БиХ како би се дестабилизовала власт председника РС Милорада Додика и створили услови за опште превремене изборе.

Међу првим захтевима опозиције били су превремени парламентарни и председнички избори, као и формирање прелазне владе за припрему избора. Ови захтеви су доста слични са захтевима опозиције у БЈР Македонији и Црној Гори. То само говори да је одабрана стратегија да се преко социјалне кризе покрену питања легитимности власти и институција у РС. Медијски извори говоре да иза протеста опозиције у РС стоји Сорош фонд као и интереси страних фактора.

Опозиција у РС користи социјалне тешкоће грађана и патриотску свест да би произвела политику промене власти. Власт свесна “велике политичке игре“ позива на очување националног јединства и спречавања њене демонтаже. Намера центара моћи у БиХ и ван ње је да се преко и унутар српског сукоба обезбеде услови политичке деструкције Републике Српске, а у циљу реализовања плана обарања с власти Милорада Додика и његове странке која није по вољи властима у Сарајеву и страним факторима.

Председник Републике Милорад Додик категорично тврди да је Република Српска држава. По њему је издаја кад политичари из РС оду у Сарајево и климају главом, уместо да кажу “не може“, кад не смеш да кажеш да волиш Србију и кад не навијаш за Србију. Председник Додик упућује ову поруку делу политичке олигархије из РС која је пасивна или се удружује са политичким структурама у Федерацији БиХ у циљу оспоравања власти и функционисања РС.

Са друге стране опозиционари користе исту матрицу која се могла чути у Скупштини Црне Горе: “Миле лопове“ – “Мило лопове“. Очигледно да се тешка економска и политичка криза на Балкану користи да би се ослабили или срушили режими и владе у низу држава Балкана. Опозиција у Републици Српској је извршила свој пробни маневар, а власт спремност да се сачува мир и стабилност у Репубици Српској.

Извесно је да ће и власт и опозиција морати да седну за сто и воде конструктиван политички дијалог како би се избегли немири који би ишли на руку факторима који навијају за делегитимизацију РС и њеног положаја по Дејтонском споразуму. Слабљење Републике Српске уједно представља и међународно слабљење Србије, као гаранта Дејтонског споразума.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: