ПОЛИТИЧКА СЦЕНА СРБИЈЕ: РАСПАД ОПОЗИЦИЈЕ ПРЕ УЛАСКА У ПАРЛАМЕНТ

FOTO Raspad opozicije pre ulaska u parlamentОпозиција, пре свега, она проистекла из ДС, као и Двери и ДСС, пре него што су ушле у парламент доживљавају своју унутрашњу поделу. Коалиција ДСС-Двери биће окупљена у две посланичке групе, односно две политике десне оријентације. Свако жели да има своју посланичку групу, канцеларије и време за парламентарни рад. Основни разлог је заправо унутршња политичка борба. После “велике игре“ у вези са пребројавањем гласова бирача и политичког циркуса, очигледно је да ће Двери и ДСС бити две посланичке групе и две политике.

На другој страни, у ДС управо је испољено велико ривалство за лидерску позицију између Бојана Пајтића и Драгана Шутановца. Актуелни председник ДС Бојан Пајтић најављује опште изборе у ДС и тајно гласање што суштински значи увод у нову поделу ДС кадрова и ново цепање странке. Коалиција ЧБЧ (Чеда, Борис, Чанак) је на граници подељености интереса. Борис Тадић кога СНС не жели за ширу коалицију може да остане сам са својим посланицима у односу на Чедомира Јовановића и Ненада Чанка. Медији преносе да је “улазак“ Чедомира Јовановића и Ненада Чанка у власт са Александром Вучићем све реалнија. Уосталом, лидер ЛДП Чедомир Јовановић каже да је Александру Вучићу у изборној ноћи честитао на сјајном резултату.

Борба лидера опозиционих партија за сопствене позиције је очигледно јача од програма и кампања коју су водили, што у великој мери представља политичку мимикрију и пад утицаја и ауторитета и пре него што су њихове странке ушле у посланичке клупе. Тако видимо да је донедавни народни посланик др Владимир Павићевић поднео оставку на све страначке функције, сем на чланство у Новој странци. Очигледно је да је овај врсни политиколог и доцент на Факултету политичких наука Универзитета у Београду разочаран политиком коју води лидер Нове странке Зоран Живковић.

Унутрашње поделе опозиционих странака које су на “мишиће“ ушле у парламент указују да ће у свом даљем раду више бити преокупљене саме собом, него критиком власти. Опозиција у Србији сада улази у “нови круг пакла“. Унутрашњим прљавим играма загађена је опозициона сцена у Србији, а опозиционе странке појединачно никако не могу бити конкуренти владајућој Српској напредној странци.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: