ГЕОПОЛИТИКА: ЦИА УТИЦАЛА НА СТВАРАЊЕ ЕУ

FOTO CIA uticala na stvaranje EUПосле Другог светског рата америчка политика усмерена је ка борби против комунизма и доминације СССР-а, затим ка обнови Европе кроз Маршалов план и директан утицај на формирање Европске заједнице (ЕЗ) и јачању западне демократије. Стуб америчке политке у Европи била је и остала Велика Британија која се залагала за одржање “атлантистичке Европе“. ЕЗ формирана је по препоруци Винстона Черчила, као врста одговора на совјетску “гвоздену завесу“.

Према објављеним архивама ЦИА, које као извор наводи британски “Телеграф“, ова америчка обавештајна агенција сарађивала је са “оснивачима“ ЕУ, користећи их као своје помагаче. Лист пише да се Америчка обавештајна агенција трудила да сачува зависност Европе од Вашингтона и на сваки начин је настојала да спречи ЕУ у тражењу алтернативних извора финансирања.Управо због тога САД се противе изласку Велике Британије из ЕУ, као првог чувара западне демократије после Другог светског рата и одбране америчких интереса, односно актуелне евро-атлантистичке доктрине. Како показују материјали са којих је Стејт департмент скинуо ознаку тајности, ЦИА је финансирала стварање Европске уније почетком педсетих година прошлог века.

САД је уз помоћ Велике Британије јачао свој утицај у Европи, истовремено јачајући НАТО и обнављајући Немачку. Умеђувремену Немачка је постала најмоћнија држава ЕУ. Документи који показују умешаност ције у стварању и развијању ЕУ само су глобални део америчке стратегије којом она жели да покаже свој утицај у Европи. САД су одиграле кључну улогу у обнови Немачке после Другог светског рата, али и током њеног уједињења 1989. године. Званични Вашингтон имао је кључну улогу у процесу дезинтеграције некадшањег Источног блока, али и унутрашњег растакања СССР-а.

Свој утицај у Европи САД би тешко могле да реализују без Велике Британије која је била главна полуга у стварању ЕЗ и, пре свега, економског савеза Немачке и Француске кроз Унију угља и челика. Сведоци смо да земље кандидати, међу којима је Србија, и данас тешко приступају ЕУ без сагласности или подршке САД.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: