ГЕОПОЛИТИКА: ЗАШТО БРИТАНИЈА НЕ ЖЕЛИ СРБИЈУ У ЕУ?

FOTO Zašto Britanija ne želi Srbiju u EUБритански референдум 23. јуна показаће да ли грађани “гордог Албиона“ желе да остану у Европској унији. Британској политичкој и економској олигархији не одоговара садашња структура ЕУ и њено тзв. “(про)ширење“ кроз пријем нових чланица, јер се тиме угрожавају њихови национални интереси. Док је утицај Велике Британије био већи у оквиру седморке“ или док је била само део ЕУ од петнаест чланова одржавала је своју моћ и шире интересе у управљању Европом. Проширење ЕУ посебно на државе иза некадашње гвоздене завесе и Балкана, уз глобалну кризу која потреса евро зону ремети интересе Велике Британије.

У последња два века власт Империје је са подозрењем гледала на Балкан као на део “Оријента“, односно на турску и/или немачку интересну зону. За Британце Балкан никада није био део Европе, већ граница (лимес) докле се протеже западнохришћанска цивилзација. По том обрасцу и Хрвати имају уврежено мишљење да нису део Балкана. Значајан број британских политичара је против ширења ЕУ на Балкан, иако са друге стране “лимеса“ биле Бугарска и Румунија као државе са већинским православним становништвом. Ово “гледање кроз прсте“ званичном Букурешту и Софији узроковано је искључиво жељом да се оствари утицај на црноморски басен, који је природна граница са Руском Федерацијом.

Занимљив је недавни јавни иступ британског министра правде Мајка Гоува из владајуће конзервативне владе, који је за балканске земље у процесу тријаже за пријем у стално чланство ЕУ рекао да би те земље са собом донеле многобројне проблеме. „Британија ће морати да отвори своја врата за још 88 милиона људи из Турске и са Балкана уколико одлучи да остане у ЕУ. А шта би још имиграције из ЕУ значило за Британију? Колико би нам још кућа било потребно, колико би још зелених површина морало да оде“, пита се министар Гоув.

Нема сумње да је британски министар правде против уласка држава Балкана у ЕУ. Политички аналитичар и стручњак за Балкан Џејмс Кер-Линдзи навео је да би Британци могли да блокирају улазак Турске и балканских земаља у ЕУ. По британским оценама погрешна политика проширења доноси и озбиљне безбедносне проблеме.

Британска министарка унутрашњих послова Тереза Меј, поставила је питање да ли је „заиста у интересу Британије“ да, између осталих, пусти Србију у ЕУ? “Међу оним земљама које сада преговарају са ЕУ су и Албанија, Србија и Турска – земље са сиромашним становништвом, озбиљним проблемима, са организованим криминалом, корупцијом, понекад и тероризмом. Да ли је исправна одлука да ЕУ настави са додељивањем свих права новим чланицама“, поставила је питање министарка Меј на блогу британских конзервативаца, странке премијера Дејвида Камерона.

Ако је историја учитељица живота, онда не треба заборавити да је Велика Британија 1878. године на Берлинском конгресу тражила да се Србија одрекне неких срезова у корист Турске. После атентата на краља Александра Обреновића и краљицу Драгу (Машин) 1903. године, Велика Британија је била прва земља која је на неколико година прекинула дипломатске односе са Србијом. Званични Лондон је 1908. године здушно подржао анексију БиХ од стране Аустроугарске монархије. Током балканских ратова 1912-13. године, Британија је била против српских интереса, да би 1914. године, на почетку Првог светског рата тражила да се Србији одузму територије на северу.

Јавна је тајна да је британска тајна служба финансирала преврат 27. марта 1941. године, чиме је изазван гнев Трећег Рајха и Краљевина Југославија увучена у Други светски рат, а затим су авиони Краљевског ратног ваздухопловства (РАФ) 1944. године учествовали у “савезничком“ бомбардовању српских градова. Не треба посебно помињати улогу Велике Британије 1999. године, током НАТО бомбардовања Србије. Затим је уследило признавање независног Косова и на крају покушај озваничења резолуције о Сребреници, у којој се Срби жигошу као геноцидни народ због почињеног злочина у Србреници.

По свему судећи Велика Британија је била и остала империјалистичка држава чији се интереси никада нису поклапали са српским интересима. Геополитички процеси су веома динамични. Коло среће се окреће, а ни британци на великој геополитичкој “шаховској табли“ не заузимају оно место које су некада имали.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: