ГЕОПОЛИТИКА: КРХКА ЕУ И СТАБИЛНА СРБИЈА

FOTO Krhka EU i stabilna SrbijaОпоравак Европе после глобалне економске кризе трајаће знатно дуже него што су то очекивало. Најавећа штета глобалне кризе је све очигледнија поларизација европских земаља која доводи у питање опстанак Европске Уније. Истраживачки економски центар (ЕИУ) објавио је извештај под називом „Европа на граници пуцања“ у коме су набројани витални поблема који угрожавају ЕУ и њен опстанак у досадашњој форми и политичкој архитектири. По процени овог Центра ЕУ тресе “грозницапред предстојећим референдумском одлуком Велике Британије.

Наведени проблеми угрожавају ЕУ у економском и политичком смислу, а могли би да доведу и до њеног распада.  У извештају се наводи да би гласањем за то да Велика Британија напусти ЕУ, тзв. “брегзит“, могло да изазове кризу политичке легитимности ЕУ и подршку евроскептичним странкама у земљама чланица, односно, ојачао би концепт држава-нација који је у много чему замењен државама-регија или “отвреној Европи“ без граница. ЕУ је у дефлацији која изазива рецесију и пад кредитне активности, уз пратећи раст незапослености и велике миграције становништва које ремете функционисање држава чланица. Грчка је и даље у високој зони ризика напуштања еврозоне, што би био додатни импулс за урушавање и слом садашњег облика ЕУ.

ЕУ је у зони сумрака када је реч о односима са Руском Федерацијом. Политика санкција према Русији због “украјинске кризе“ допринела је економским слабостима и ЕУ и Русије и укупној безбедносној стабилности Европе. Француски парламент је већ изгласао резолуцију која тражи укидање економских санкција Русији. Русија је фактор стабилности читаве Европе и развоја ЕУ. Последице кризе на Блиском и Средњем Истоку отвориле су највећу мигрантску кризу према Европи од времена Другог светског рата. То је и претња да исламски и други облици тероризма могу да науде Европи. Споразум ЕУ-Турска купио је мало простора за дисање, али се суочава са ванредним политичким, правним и практичним проблемима.

Све то доводи до пада демократских потенцијала унутар ЕУ и јачања различитих форми десничарских националних партија, левог радикализма, анархизма који разара досадашње облике политичког живота унутар ЕУ и Европе. Резултат су нестабилне владе, јачање политичких покрета преко друштвених мрежа које обарају с власти досадашње партије.

Извештаји утицајних организација показују да је Србија са досадашњом политиком коју је водила влада под руководством Александра Вучића у рангу стабилнијих држава. Немачка је најутицајнија европска држава, док Србија заузима 19. место, наводи европско издање сајта „Политико“, који је листу начинио поредећи утицај лидера земаља и амбасадора у ЕУ. По тим проценама, српски премијер Александар Вучић се добро котира као човек са којим ЕУ може да решава проблеме, па је Србија рангирана боље од бројних чланица Уније, укључујући ту Хрватску, Словенију, Португалију, Бугарску и Румунију. Велика Британија је, по утицају, друга држва ЕУ.

Колико је ситуација унутар ЕУ тешка, толико је позиција Србије у Европи побољшана, што је вид шансе за званични Београд да добије подршку чланица ЕУ за носиоца главне улоге у одржавању мира и стабилности Западног Балкана.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: