ДЕЛИМИЧНО ПОНОВЉЕНИ ИЗБОРИ: БРАНИСЛАВ НУШИЋ О ВЛАСТИ И ПОЛИТИЦИ

FOTO Branislav Nušić o vlasti i politiciКомедиограф Бранислав  Нушић је  огледало  нашег менталитета, понашања и разумевања власти, политике и моћи. Од времена када је Нушић писао комедије, до данас, ништа се битније није променило, већ се само анализа власти и политике  “усавршила“ када су у питање унутрашње поделе. Бранислав Нушић је записао да се избори могу сматрати неком врстом претакања народне свести, а ако је то тако – онда није никакво чудо што је резултат тако мутан. Бранислав Нушић  политичке  изборе  третира као  облик  претакања свести  народа  као што се претаче вино  да не постане сирће. Парламентарни  избори по правилу у  кампањи  нуде решења која су питка као “вино“, а на крају  се добија “политичко сирће“. Огромна се енергија  потроши током избора, а крајњи резултати су скромни или често, за неке, с пуно разочарења.  

“Па и иначе, избори у свему личе на сваки други божји празник: има и мрса, има и јела, има и пића, а ако се баш и не иде у цркву, иде се на исповест и слушају се ревносне проповеди“, пише Нушић. Политичка пракса је да се избори у Србији организују на велике народне или  црквне  празнике са намером  да  бирачи по савести, свести и  духовној опредељености дефинишу своју  судбину. Лидери политичких партија током предизборних кампања делују као “проповедници“  својих идеологија, обећавајући  светлу  будућност или  прекид са политиком пређашњих власти.

Полемике и свађе око гласања на изборима постале су наша навика и традиција. Тако је и сам Нушић говорио: “Да се, за време избора – са родбином покрвимо, кумове изгрдимо уздуж и попреко, па прослављамо празник избора у љубави и весељу са својим партијским друговима, тако да и самом Богу пођу сузе на очи од милине“! Партије су као  цркве, а постери лидера као “иконе“.

После избора бирају се владе и министарски кабинет. Пророчки и са доста народног хумора Бранисалав Нушић пише: “Лакше је бити министар него берберин. Берберин, прво мора  знати  бријати, а друго мора пазити да кога не посече, а министар нити мора знати бријати,  нити мора пазити хоће ли кога посећи, јер и ако посече није крив“.

Крајем 1937. године Нушић пише и незавршава своје мање дело “Власт“. Нушић  око освајања власти и погледа на власт пише: “Када се Милоје пење на сто Арса га пита: ‘Видиш ли народ, односно мене’. Милоје одговара: ‘Видим те онако испод ока, и право да ти кажем изгледаш ми мали“.

Треба учити и читати комедије Бранислава Нушића да би боље разумели себе и да би нас други  схватили.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: