ПОСТИЗБОРНИ ВАКУМ: СРИБИЈИ ПОТРЕБНИ ПОЛИТИЧКИ МИР И СТАБИЛНОСТ

FOTO Srbiji potrebni politički mir i stabilnostПо неписаном правилу парламентарни и општи избори у којима се такмиче и боре политичке партије, изборне листе и лидери, уз учешће изборних штабова и медија, по много чему личе на политичке ратове где падају тешке речи и оцене. Избори су демократски вид политичке борбе програма и странака, чланства и бирача који трагајући за својим партијама траже и свој избор. Када се избори заврше остају по зидовима и улицама избoрни плакати и билборди са ишараним ликовима политичких вођа и покојим разбијеним јајетом.

После избора као после “политичке поплаве“ остају трагови страначких борби, а сандучићи за пошту су препуњени страначким материјалима. Избори су показали за кога су се грађани определили. Неки су задовољни, други огорчени, а трећи покушавају да се нађу међу моћнима и избегну статус поражених. Србија је добила стару-нову власт оличену у СНС и њеном лидеру Александру Вучићу. Јасно је да ће СНС имати највећу одговорност за политичку и економску будућност Србије. Поражени су љути на победнике и тешко прихватају политичку реалност. Ипак, Србија је добила потенцијал за управљање државним пословима и “шарену опозицију“. Владајућа коалиција око СНС биће у новом парламенту под “баражном ватром“ агресивне деснице и још агресивније умерене левице, која је некада и сама била власт. Претходна власт се бори са садашњом и будућом.

После избора долази време пресабирања и наставка политике у институцијама. Србији је потребан политички и социјални мир и државна стабилност. Када наступи криза институција и владе, онда господари политичка анархија и организовани криминал. Тада држава губи ауторитет на међународном плану. Стабилна влада је и договорна држава која има своју личност у међународној политици.

Србија је умела да одмери и пресече. Сада је време “политичких кројача“ који ће знати да скроје по мери државну политику у корист грађана Србије. За добру организацију државе, поред стабилне владе, потребни су национално и државно морални људи у власти, стручњаци и сви они који мисле на будућност, а не само на садашњост као мерило интереса и моћи. Политика која је усмерена на будућност и уме да управља садашњим догађајима на начин да не понавља грешке прошлости има будућност. Србија чека нови кабинет лидера СНС Александра Вучића кога је подржала скоро половина изашлих бирача. Грађани су рекли своје. Сада је дошло време да изабрани оправдају указано поверење.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: