МАНДАТАР НА ПОТЕЗУ: НОВА ВЛАДА СРБИЈЕ БЕЗ НАЦИОНАЛИСТА

FOTO Nova Vlada Srbije bey nacionalistaКоалиција око СНС има апсолутну већину да сама састави владу. Мандатар Александар Вучић ће прво написати програм свог будућег кабинета, а онда да га предложи својој странци, могућим коалиционим партнерима и будућем сазиву Народне скупштине. По свему судећи, нова владајућа коалиција још увек није на видику.

Мандатар је свестан чињенице да је број мандата који је СНС сада освојила апсолутно реалан, јер је у протеклом периоду због економске кризе, нестабилне политичке ситуације у региону и болних реформи нарастао национализам. Због тога нова влада неће бити формирана од људи којима је мржња једина политика. “Хоћу оне који ће се борити за Србију, за другачију и успешну, напредну Србију, не за оне који ће да прете, псују и вичу“, каже лидер СНС Александар Вучић.

Једна од могућности коју нови-стари мандатар може да искористи је да формира класичну партијску владу састављену од утицајних чланова СНС, уз подршку других партија које буду чиниле део шире коалиције. Друга могућност је да формира мешовито политичко-експертску владу састављену делом од партијских кадрова, а делом од експерата из различитих области. Трећа могућност је стварање тзв. технократско-експертске владе са неколико министара из коалиционих партија и стручњака и привредника који би били нестраначки кандидати тима премијера Александра Вучића.

За очекивати је да ће нови програм за састав владе нови-стари мандатар понудити једном броју парламентарних партија које имају блиске програмске концепције са СНС, али и стручњацима из различитих области. Евидентно је да ће Александар Вучић сагледати и анализе ММФ, ЕУ и ЕЦБ, ситуацију у региону и стање ресурса у Србији.

Постоји могућност да лидер СНС свој програм изнесе пред утицајне предузетнике и привреднике, један број експерата, економииста и да ће на тај начин реалистичније направити програм рада свог кабинета до 2020 године. На основу тог програма мандатар ће трагати за будућим министрима, саветницима и ширим тимовима у Србији и ван ње.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: