ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ: ГРАЂАНИ ЖЕЛЕ НАСТАВАК РЕФОРМИ

Građani žele nastaak reformiПознаваоце политичких прилика у Србији нису претерано изненадили резултати парламентарних избора. Српска напредна странка одбранила је своју супериорну позицију на политичкој сцени Србије. Војвођани су, наиме, одлучили да напредњаци у Новом Саду од демократа преузму кормило Покрајинске владе. Како смо и прогнозирали у парламенту ће поново бити Српска радикална странка, али и нова политичка групација коју предводи бивши министар Саша Радуловић под називом “Доста је било“.  Изборни проценти су били наклоњени и коалицији СПС-ЈС, ДС, коалицији ДСС-Двери и коалиција СДС-ЛСВ-ЛДП.

Нова политичка сцена је сада поларизована. Поред већинског “десног центра“ СНС, парламент сада чине проевропска умерена левица СПС, ДС,СДС-ЛДП-ЛСВ, као и “Доста је било“ Саше Радуловића. Парламентарну политичку десницу чине СРС и ДСС-Двери, као острашћени противници политике ЕУ. Претходна парламентарна већина била је опредељена за ЕУ. Сада ће СРС и ДСС-Двери бити противници пута Србије ка ЕУ и за очекивати је да ће се жестоко супротставити политици  Александра Вучића. Са друге стране, напредњаке и њихове коалиционе партнере ће критиковати проевропска опозиција око ДС, СДС, ЛДП, ЛСВ и ДЈБ

Лидеру СНС Александру Вучићу се исплатила храбра одлука да поднесе оставку на месту премијера и изађе на превремене парламентане изборе. На тај начин успео је да хомогенизује бирачко тело, да провери снагу своје политике и да започне тешке реформске задатке који траже непоколебљиво  политичко јединство. Сада на ред долази реформа јавне управе, реструктурирање предузећа, довођење нових инвестиција, али и решавање питања Косова.

Све то треба да допринесе подизању нивоа животног стандарда грађана, али и приближавању Србије као земље кандидата ЕУ.  Све су то тешки задаци које треба да спроведе нова Влада Србије. Којом брзином ће се реформе спроводити пре свега зависи од стратешких политичких одлука будућег премијера. Дакле, остаје отворено питање да ли ће победници парламентарних избора ићи на састављање класичне партијске владе или ће бити примењен модел комбиноване политичке и експертске владе, односно политичко-технократске владе за вођење министарстава која ће бити посебно експонирана у реформском процесу.

Пише: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

One response to “ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ: ГРАЂАНИ ЖЕЛЕ НАСТАВАК РЕФОРМИ”

  1. Mirko Stamenković says :

    NARAVNO DA GRAĐANI ŽELE NOVE REFORME I DA JE TO JEDINI PUT KOJIM vUČIĆ MOŽE DA SAČUVA PREDNOST KOJU JE STEKAO NA OVIM IZBORIMA, RAČUNAJUĆI, PRE SVEGA, NA POVERENJE BIRAČKOG TELA, ALI I DRUŠTVA U CELINI. OČEKIVAO SAM, KAO I UVEK, ALI UZALUD, DA BAR U JEDNOJ REČENICI SAZNAM – A ŠTA SE OČEKUJE OD PSS-BK I SAMOG BOGOLJUBA KARIĆA, POD ČIJIM IMENOM SE OVO OBJAVLJUJE, DA OVA STRANKA UČINI U KOALICIJI I PARLAMENTU, JER DA NEMA DOVOLJNO DODIRNIH TAČAKA SA SNS NE BI NI BILI U KOALICIJI. UZ TO, PSS- BK,, TAČNIJE MILANKA KARIĆ JE POČASNI KONZUL KAZAHSTANA,A DRAGOMIR J. KARIĆ TO ISTO ZA BELORUSIJU, U KOJOJ BOGOLJUB ZIDA 4,7 MILIONA KVADRATNIH METARA STAMBENE I POSLOVNE POVRŠINE I VEROVATNO DA BI VREDELO OBAVESTITI ČITAOCE I PRISTALICE PSS-BK U KOM SMERU ĆE ONI DELOVATI DA SE OSTVARE REFORME NA RADOST I DOBROBIT SRBIJE!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: