МЕЂУНАРОДНИ ЗНАЧАЈ ПРЕМИЈЕРА ВУЧИЋА: ФАКТОР СТАБИЛНОСТИ НА БАЛКАНУ

FOTO Faktor stabilnosti na BalkanuОд доласка на власт Александра Вучића Србија се знатно боље позиционира на Балкану у политичкој опцији Запада, али и Истока. САД и ЕУ у премијеру Србије виде реформског политичара који делатно води политику помирења и стабилности на Балкану и Србију усмерава ка “мирним водама“ ЕУ. Нема сумње, да је Александар Вучић данас најстабилнији политичар на Балкану са великом подршком бирачког тела и јаком странком која је спремна на шире коалиционе савезе.

Лидер СНС Александар Вучић је и хваљен и куђен у региону, али како пише утицајни амерички портал “Политико“: “Волели га или га мрзели, тешко је порећи да је 46-годишњи Вучић постао кључни политички актер у региону. Држећи контролу над регионалним тензијама од Косова до Босне, Вучић је успео да освоји поверење кључних лидера у САД и Европи“. За глобалне геополитичке интересе САД, ЕУ и Балкану су потребни стабилни и кооперативни политичари и државници попут Александра Вучића. По писању портала “Политико“ званичници ЕУ не виде другу политичку алтернативу у Србији. Управо је Вучић афирмисао економски утицај немачке привреде у Србији и уравнотежио односе Србије са ЕУ и Руском Федерацијом, уз јасну оријентацију пута Србије ка ЕУ, али уз војну неутралност.

Иако има доминантну политичку позицију која не може да му се оспори и/или умањи, Вучић је ипак  изабрао ванредне парламентарне изборе. По писању портала “Политко“: “Вучић је расписао превремене изборе како би добио нов четворогодишњи мандат“. Заправо, изборе је расписао да би довршио економске реформе, реформе јавне управе и испунио све оно што се од државе кандидата очекује да би закуцала на врата ЕУ. Западне процене су да Вучићева политика активно припрема Србију да до 2020. године уђе у ЕУ.

Јасно је да ће до 2020. године стање у региону Балкана и Европе бити веома турбулентно и неизвесно и да је Србији потребна стабилна политичка и економска ситуација и добри односи са факторима моћи светске политике како би Србија одолела великим искушењима и неизвесностима на међународној политичкој сцени. Запад више него икада посвећује пажњу Србији након 2000. године и активно се рачуна на пут Србије ка ЕУ.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: