ПРЕДИЗБОРНА САРАДЊА: ЈЕДИНСТВЕНА РУСИЈА И ДАЉЕ ПОДРЖАВА СНС

FOTO Jedinstvena Rusija i dalje podržava SNSНедавно су ЦЕСИД и Б92 представили резултате истраживања јавног мњења у Србији. Између осталог, добијени резултати показују да је 55,2 одсто испитаних сагласно с констатацијом да је “за Србију најбоље да се традиционално држи Русије“, док је само 19,2 одсто оних који се томе противе, неодлучних је 21,5 одсто. Очито је да овакви резултати не могу да оставе равнодушном ни једну политичку партију која иоле држи до мишљења већине грађана у Србији. Зато и не траба да нас чуди због чега су се десничарске странке упеле да у својим предизборним кампањама распламсају емоције како су нам баћушке у срцу. Колико ће им та љубав бити од политичке користи, без обзира на сва документа која потписују са владајућом руском партијом, одговор крије овај текст.

Да кренемо редом. Пре непуних шест година у Санкт Петербургу тадашњи председник Српске напредне странке (СНС) Томислав Николић и председник Високог савета Јединствене Русије (ЈР) Борис Гризлов потписали су споразум о сарадњи. У том документу, између осталог, пише да ће се “стране консултовати и размењивати информације о актуелним питањима ситуације у Републици Србији и Руској Федерацији, билатералних и међународних односа, упознаваће једни друге са искуством у сфери партијске изградње, организационог рада, контролно-ревизионе делатности, обуке и припреме кадрова, о учешћу у активности органа законодавне и извршне власти и другим областима од узајамног интереса“.

Јасно је да једна на другу рачунају управо партије које су на власти, а чији су лидери актуелни премијери Србије и Руске Федерације Александар Вучић и  Дмитриј Медведев. Да овај документ до сада није празно слово на папиру доказ су богати билатерални односи између владајућих структура братског српског и руског народа. Руски извори су недавно навели да ће високи представници СНС и ЈР, 21. априла 2016. године,  одржати међустраначке консултације, а очекује се и потписивање Меморандума о даљем развоју сарадње између странака и учешће страначке делегације из Русије на завршној предизборној конвенцији коју ће организовати Српска напредна странка.

У духу те сарадње председник Спољнополитичког одбора Савета Руске Федерације Константин Косачов у неколико интервјуа које је дао српским и руским медијима истакао је да Јединствена Русија не крије да у будућности види као своје најважније политичке партнере у Србији Српску напредну странку и Српску народну партију. Да би ова политичка слагалица до краја свима била јасна треба подсетити да је још почетком марта ове године СНС прихватила да на предстојећим ванредним парламентарним изборима наступи на заједничкој листи са СНП Ненада Поповића.

Оно што посебно импонује руској страни јесте војна неутралност Србије, односно балансирани приступ у даљем развоју сарадње са постојећим војним савезима. Истини за вољу, званични Београд балансирани приступ има и у свим другим областима које третира међународна политика. Дакле, на плану међународне партијске сарадње, бар кад су у питању односи утицајних српских и руских странака све је јасно. Наравно да десничарске партије у Србији имају право да своје програме међународне сарадње конципирају како им одговара. Међутим, могу само да сањају да ће руска страна, барем она утицајна, на њих озбиљно рачунати. Што би деца рекла: “Сад се види, сад се зна ко се коме допада“.

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: