ПРЕДИЗБОРНА ТРКА: ГЛАД ЗА ВЛАШЋУ ЛАЖНИХ ОПОЗИЦИОНАРА

FOTO Glad za vlašću lažnih opozicionaraКажу да је политика делатност блиска најстаријем занату. Глад за остварењем моћи и власти над другима некада су најјача дрога. У политички изборни ринг овога пута хтеле су да уђу неке странке које су спремне на ниске ударце. Неке од њих су у томе успеле, а неке нису.

Републичка изборна комисија је утврдила да досада постоји око 15 хиљада фалсификованих изјава грађана, што се до сада у ранијим изборним кампањама није догађало. Све странке које су се осмелиле да на превару учествују на изборима постале су “муштерије“ полиције и тужилаштва. Према кривичном закону фалсификовање исправа је кривично дело. Ко се осмели да тако нешто уради може бити кажњен од три до пет година затвора.

На политичком стубу срама су се нашли Мађарски покрет – за промене, Демократска заједница војвођанских Мађара и Демократска заједница хрвата, код којих је пронађено 1611 фалсификованих печата Првог основног суда у Београду. Републичка изборна комисија је међу изјавама Мађарског покрета пронашла 11 изјава људи који подржавају странку Владимира Захаријева, који су такође оверени у Првом општинском суду са печатом број три. Накнадном провером у суду утврђено је да је спорни печат оштећен пре три године и да је закључан и запечаћен у сефу. Детаљном провером утврђено је око 5000 фалсификованих изјава на листи Захаријева.

Да су се мањинске странке испомагале на непримерен начин показује и случај Јединствене руске странке чијим представницима није пошло за руком да РИК-у подвале 5000 изјава грађана оверених лажним отиском печата Основног суда у Шапцу, па су зато члановима изборне комисије накнадно цинкарили републиканце да су им помагали у том непочинству. Републичка изборна комисија је накнадно прегледала изјаве грађана који су подржали Репубиканску странку Николе Сандуловића и открила лажне отиске печата Основног суда у Шапцу који је направљен ласерским штампачем. Будући да Управни суд заступа становиште да се у управном поступку не могу примењивати ванредни правни лекови РИК није могао решење о проглашењу те изборне листе да накнадно огласи ништавим, тако да ће републиканци, упркос томе што су подржани фалсификованим изјавама бирача остати у изборној утакмици.

Занимљиво је да су све ове странке мање-више јавности непознате. У протеклом периоду на медијску блокаду се нарочито жалио контроверзни политичар Никола Сандуловић, самозвани саветник покојног премијера др Зорана Ђинђића. Он се, наиме, оглашавао на друштвеним мрежама како му медији под контролом власти забрањују да изнесе многобројне афере које би пробудиле грађане из зимског сна и уздрмале владајућу коалицију.

У предизборном периоду, када су им били најпотребнији, медији нису обраћали пажњу на републиканце Николе Сандуловића. Очигледно да је Сандуловић у жижи јавности само када нешто забрља. Да подсетимо, Сандуловић је у једном тренутку био прави медијски хит светских размера када је у амфитеатру Лондонске школе економије изазвао инцидент на тај начин што је прекинуо предавање премијера Александра Вучића машући компакт диском на коме се наводно налазе докази о нерегуларности претходних избора. Када је схватио да му се британски студенти смеју и да прошли избори јавност интересују ко “лањски снег“ одлучио је да узме ствар у своје руке и пошто-пото својој странци обезбеди учешће на долазећим ванредним изборима. Тако ће се на овим изборима републиканци представити бирачима, уз подршку певачице и некадашње укућанке ријалити емисије “Фарма“ Маје Николић, и по свему судећи туцетом фалсификованих потписа грађана који можда и не знају да постоји Републиканска странка.

Када видимо на шта су све спремни лажни опозиционари да би освојили власт или бар постали истинска опозиција са тугом можемо да констатујемо да је био у праву сатиричар Петар Лазић када је луцидно закључио “Не знамо где нам је дупе, а где глава, али ће Парламент све то окупити на једно место“.

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: