КАНДИДАТУРА ЗА ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА УН: НЕМА ПРЕДАХА ЗА НАШЕГ ВУКА

FOTO Nema predaha za našeg VukaМноги би рекли да некадашњи министар спољних послова Србије и председавајући Генералне скуптштине УН Вук Јеремић сада може да одахне – Влада Србије му је пружила подршку да се кандидује на место генералног секретара УН. Сада га чека предизборна кампања и то на међународном нивоу, што сагласићете се није ни мало лако и од предаха нема ништа.

Вук Јеремић је извесно време био оспораван, али је политичка мудрост и прагматичност премијера Александра Вучића била пресудна да Србија има свог кандидата за ову веома престижну међународну функцију. Вук Јеремић је председник реномираног Центра за међународну сарадњу и одрживи развој у чијем раду учествују утицајне личности светске политике, дипломатије и науке. То му је сада од велике помоћи, јер је успео да формира веома моћан међународни лоби-тим. Док је био министар спољних послова Србије у периоду од 2007. до 2012. године, показао је значајан ниво самосталности у свом раду, али и кооперативности у стварању добрих односа на Балкану. Постао је препознатљив по свом рационалном заступању интереса Србије, посебно јужне српске покрајине и тражења решења за регионалну стабилност и разумевање држава и влада после балканских сукоба.

Са простора Западног Балкана кандидовани су и бивши црногорски премијер Игор Лукшић, затим бивша министарка спољних послова Бугарске Ирина Бокова, некадашњи шеф македонске дипломатије Срђан Керим, а у трци ће бити и бивша министарка спољних и европских послова Весна Пусић и први словеначки амбасадор при УН Данило Тирк.

“Учинићемо све да се изборимо за термин за представљање, иако смо већ закаснили, али додатни квалитет Србије у Њујорку је то што Србија одлази са припремљеним програмом, платформом од 80 страна на којој је дуго рађено и надам се да ћемо добити подршку већине“, оптимистично поручује Вук Јеремић.

До сада се Јеремић показао као вешт дипломата који зна да еквилибрира на релацији САД, ЕУ, Русија и Кина. Са свих страна добијао је подршку током једногодишњег вођења Генералне Скупштине УН. Остварене дипломатске везе и контакти у свету пословног “џет сета“ омогућиле су му имиџ афирмисаног и креативног политичара. Он припада сада већ средњој генерацији талентованих европских политичара који разумеју трендове светске политике.

Познато је да у међународним односима данас преовлађују теме, попут климатских промена, сиромаштва, глади, болести и елементарних непогода, као и решавање геополитичких конфликата, што све утиче на прекомпоновање мапе света. Очекује се да ће се за позицију генералног секретара УН водити прави мали “дипломатски рат“ у којем своје прсте увек умешају светске силе, моћни лобији и езотеричне организације којима управљају “владари из сенке“.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: