ПОЛИТИЧКЕ УЦЕНЕ: ХРВАТСКА КОЧИ СРБИЈУ НА ПУТУ ЗА ЕУ

FOTO Hrvatska koči Srbiju na putu za EUХрватска, као чланица ЕУ, у условима нестабилне владе премијера Тихомира Орешковића показује агресвни наступ према Србији. Да би подржала отварање поглавља 23 Хрватска од Србије тражи бољу сарадњу са Хашким трибуналом, као и укидање Закона о универзалној јурисдикцији, који поред Србије има још 11 земаља чланица ЕУ. Њихов захтев је и решавање проблема мањина. Сви ови захтеви Хрватске нису суштина, нити представљају суштинско значење поглавља 23, већ су део унутрашње политике оптерећеног утицајима екстремних и радикалних струја унутар владајуће коалиције у Хрватској.

За очекивати је било да ће Хрватска као чланица ЕУ водити уцењивачку и агресивну политику према Србији, а све у циљу слабљења међународне улоге званичног Београда. Оваквим понашањем првих комшија Србија је у опасности да, попут Турске, буде “вечити кандидат“ за прикључење ЕУ. По неким проценама и анализама Брисел неће дозволити Хрватској да блокира европске интеграције Србије. Премијер Србије Александар Вучић је мишљења да нико не очекује да ће се Србија понашати снисходљиво, нити ће пристајати на било чије ултиматуме.

Хрватска политика није битније променила свој курс према Србији још од Туђманове владавине. Све владе од 2000. године, па све до данас, на акције “Бљесак“ и “Олуја“ гледају као на врхунац патриотизма “Домовинског рата“, а не као на оно што уистину јесте – етничко чишћење Срба са вековних огњишта. Чак ни демократске промене у Србији почетком 21. века нису утицале на хрватску власт да битније промени однос према суседима. Ширењем антисрпске политике у Хрватској као чланици ЕУ и НАТО угрожава се регион и пинципи ЕУ. Званични Београд се све време третира као носилац “великосрпске политике“ која је извор сукоба на Балкану, што није тачно. Као што Турска неће да призна да је починила геноцид над Јерменима у Првом светском рату, тако Хрватска неће да се суочи са својим злочинима које је починила над Србима у Другом светском рату, нити да призна да је крива за етничко чишћење 1995 године.

Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: