АМЕРИЧКИ УТИЦАЈ: ОБАВЕШТАЈНИ ПРОТЕКТОРАТ НАД ЕВРОПОМ

FOTO Obaveštajni protektorat nad EvropomДржаве ЕУ се на обавештајно-безбедносном плану у борби против међународног, посебно исламског тероризма показују да нису довољно ефикасне и да свака служба ради за себе или шири своје интересе по другим европским државама. Очигледно је да ЕУ нема разрађени систем међусобне координације тајних служби, посебно у државама са високим процентом имиграната или становништва исламског порекла. Највећи број држава ЕУ свој обавештајни систем држи затврен. Неретко су им обавештајне структуре зависне од ЦИА или немачког БНД, те се информације размењују селективно. Поред тога, буџети за тајне службе и борбу против међународног и исламског тероризма су огранчени, а нема ни довољно искуства већине тајних служби са адекватном стратегијом и тактиком.

Највише информација о деловању радикалних исламисата имају тајне службе САД, затим Немачке, Турске, Русије, али и службе са простора Балкана, пре свега из Србије, која има велико искуство у борби против тероризма свих боја, посебно са албанским криминогеним фактором. Тајне службе на Балкану имају велики додир са свим облицима екстремизма, али њихове информације нису квалитетно вредноване на Западу. Често се дешава да тајне службе неколико моћних држава “скину“ или накнадно саопште информације које су добијале од колега са Балкана, те их обликују као своје информације.

Белгијски министар унутрашњих послова Јан Јамбон изјавио је да је белгијска влада уложила 600 милиона евра у полицијске и безбедносне службе у протекле две године, али је признао да је вишедеценијски немар довео до мањкавости које су омеле ефикасан одговор на насилни екстремизам. Тврдње белгијских медија да су џихадисти планирали напад на нуклеарну електрану Тијанж у граду Шарлоа изазвале су праву панику у Европи. Јукија Амано, челник Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) каже: “Тероризам се шири и не може се искључити могућност употребе нуклеарног материјала. Државе чланице морају да покажу повећано занимање и да појачају безбедност“.

По оцени „Њујорк тајмса“ напади у Бриселу открили су велике недостатке у европској безбедносној политици, а на видело избијају ривалства и сујете разних европских тајних служби. Реч је о неспособности Европљана да се побрину за сопствену безбедност по писању америчког листа и да додатно појачају страх од грешака тајних служби.

Чињеница је да шефови америчких тајних служби мало или уопште не верују својим европским колегама. САД покушавају да се наметну као обавештајни протектори над Европом и тако контролишу све кључне информације битне за функционисање држава, рачунајући ту и контекст међународног тероризма. Руске тајне службе, као и израелски МОСАД имају добре аналитичке процене и оперативне информације које су битне за борбу против исламског тероризма, али ЕУ је доста суздржана на руске препоруке.

Руска федерална служба за финансијски наздор, „Росфинмониторинг“, приводи крају израду алгоритма за идентификацију терориста и њихових подржавалаца, саопштила је заменица директора те службе Галина Бобришева. “Морамо да формирамо профил особа које подржавају тероризам или су директно умешане у тероризам или у његово финансирање, или особа које формирају радикалну идеологију, која пружа начине за регрутовање страних терориста и екстремиста“, каже Бобришева. Међусобна синхронизација информација обавештајно безбедносног система чланица ЕУ требала би да буде заснована на партнерству, а не на ривалству и формама међусобног “рата шпијуна“. Само тако могу постићи резултате у борби против исламског и међународног тероризма. Многи градови у ЕУ данас имају квартове у којима без веће контроле, у правим гетоима, живе милиони имиграната и досељеника из исламских држава, што је погодно тле за ширење екстремизма. Терористичке нападе који су погодили Европу у последњих годину и нешто дана, уз последњи “крвави печат“ који је ударен у Бриселу, извели су људи који су у тој истој Европи одрасли.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: