ПРЕДИЗБОРНО ВРЕМЕ: ЛАЖНА ПАТРИОТСКА ОПОЗИЦИЈА

FOTO Lažna patriotska opozicijaУ јеку предизборних кампања ствара се све више политичка клима да ће наводно на предстојећим изборима политичке странке десне провенијенције имати знатно више бирача, што ће умногоме утицати да опадне популарност и утицај још увек владајуће Српске напредне странке. Загледани у још не тако давну политичку прошлост, можемо се запитати постоји ли уопште десница у Србији? Знаменити публициста и сликар Драгош Калајић својевремено је рекао да се истинска десница у политици бори за примат духа над материјом, крви над новцем, интереса целине народа над деловима. Стога истинска десница је против свих облика материјализма, значи и против марксистичког социјализма, као и либералног капитализма. На основу тога, закључак је да ми немамо такву – истинку десницу. Она је данас карикатурална.

Управо, Калајићево је мишљење да Српска радикална странка има националистички програм, а у ствари се залаже за либерални капитализам, који уништава нације и националне интересе. Водећи десничар и радикал у Србији је ослобођени хашки оптуженик др Војислав Шешељ, који се још увек хвалише пријатељством са покојним председником Србије и екскомунистом Слободаном Милошевићем. Отуда не треба никога да чуди што га је управо у време политичке моћи Милошевић етикетирао као једног од својих најомиљенијих опозиционара. Ослобађајућу првостепену хашку пресуду др Војиславу Шешељу актуелни председник Србије Томислав Николић је прокоментарисао речима да је “мера Србина да ли га је хашки суд ослободио или осудио“. Дакле, реактивирање Шешеља у политичком животу Србије једино је у интересу финансијера хашке “проклете авлије“ да завађене народе бивше Југославије опет наведу на нове сукобе.

Још један запажени представник српске деснице је и лидерка ДСС Сандра Рашковић Ивић, која је сасвим отворено у политичкој емисији “Апостроф“ бањалучке телевизије “АТВ- Алтернативна телевизија“, 2014. године, изнела свој став да је Сребреница била геноцидни злочин, сврставајући се на тај начи на страну највећих српских непријатеља. Иако је на Ју-Тјубу постављен инсерт из ове емисије који то документује, Санда Рашковић Ивић упорно демантује да је то икада изговорила, правдајући се како јој све то подмеће некакав интернет тим Српске радикалне странке. Треба још поменути како дотична политичарка има пријатеље међу геј популацијом који су “праве Србенде“.

Међу десничарима који ће се наћи на “политичком менију“ предстојећих избора налази се и Покрет Двери за који руски истраживачки новинари Федералне новинске агенције кажу да у себи крије “Тројанску кобилу“. Они су обзнанили да је задатак западних сила да у десничарске партије инфилтрирају своје агенте како би потпуно уништили руски утицај у Србији. Један од америчких агената је Јасмина Вујић, чланица Политичког савета “Двери“, која је утицала да овај националистички покрет суштински промени своје деловање. “Та партија је у последњих шест месеци променила реторику и имиџ до непрепознатљивости… Интересантно је и да се Вујићева у јавности представља као српски патриота која је притекла у помоћ странци, а она и Бошко Обрадовић су почели и да се појављују на проамеричким каналима као што је Си-Ен-Ен филијала у Србији“, пише ФНА, а преноси Информер. На све то лидер Покрета Двери Бошко Обрадовић одговара да је реч о клеветама (пот)плаћених руских новинара.

Заједнички иментељ десничарским странкама је патриотизам, евроскептицизам и ширење антиНАТОвског расположења. Међутим, народ зна да није све онако као што изгледа. Док се неки од њих бусају у прса како су “велики Срби“, пуни су им џепови евра, долара и фунти. Истовремено, лидери свих тих партија задојени су неизлечивом сујетом која им не дозвољава да се створи било какав обједињени блок патриотске опозиције.

Са друге стране, политичке странке које би могле да представљају праву и искрену политичку десницу, која је заиста неопходна да би се формирала политичка сцена на здравим ногама, због недостатка финансија немају могућности да спроведу квалитетне маркетиншке активности и представе се јавности.

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: