ГЕОПОЛИТИЧКИ ЦИЉЕВИ ИСИЛ: ШИРЕЊЕ СТРАХА ПО ЕВРОПИ

FOTO Širenje straha po EvropiИсламска држава створена је на развалинама и рушењу режима у Ираку, Либији и сукобима у Сирији. Иза ИСИЛ-а стоје различити интереси моћних држава, али и радикланих исламских групација које су наследнице Ал Каиде. Од како је у јуну 2014. године прогласила „калифат“, самопроглашена Исламска држава је извела или инспирисала скоро 75 терористичких напада у 20 држава широм света. У тим нападима убијено је најмање 1.280 људи, а повређено више од 1.770. ИСИЛ је са својим интерсима и циљевима увукао Европу и НАТО у сукобе, али је отворио и конфликте између Турске и Русије и поларизацију интереса САД, НАТО и Русије.

Стратегија ИСИЛ-а у Европи су мреже спавача и припрема тзв. “бомбаша самоубица“ које делују као мале и средње организоване групе, пре свега младих људи. Својим појединачним ударима по Терористи су успели да увуку страх у безбедносне структуре у Европи, посебно државама ЕУ. Процена је да данас делује у Европи око 5.000 радикализованих екстремиста, који су били у Ираку и Сирији. Терористичка претња је глобална, али је Европа у овом тренутку много рањивије тло у односу на САД.

Исламски терористи раде по принципу “ћелија“ које су међусобно повезане и имају своје мреже, канале, резервне позиције и “спаваче“. Најмање 70 терориста из организације Исламска држава вратило се у Немачку, преноси извор из обавештајне службе БНД. Постоје подаци за више од 800 људи који су отишли из Немачке у Сирију. Трећина се вратила. Од тог броја, најмање 70 људи има борбено искуство. Поред Босне, расадник терориста Исламске државе је и Косово, где џихадисти несметано врбују нове регруте, како за борбу на фронту у Сирији, тако и за бомбашке нападе. Македонске власти процењују да се око 130 држављана ове земље борило или тренутно бори у редовима Исламске државе у Сирији и Ираку, као и да је досад у борбама погинуло 16 македонских држављана. Србија је транзитна зона за радикалне исламисте и део опасности за Србију долази са Косова, из Санџака и БиХ .

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: