КОНТРОВЕРЗНА ХАШКА ПРЕСУДА: КОМЕ СМЕТА СЛОБОДА ДР ВОЈИСЛАВА ШЕШЕЉА?

FOTO Kome smeta sloboda dr Vojislava ŠešeljaХашки суд у првостепеној одлуци је саопштио да је др Војсилав Шешељ после нешто више од 12 година притвора слободан грађанин. Тако се завршио “крсташки рат“ др Војислава Шешеља против хашког тужилаштва. Судије у овом процесу су показале да не желе да буду оружије тужилаштва и политичких кухиња које би преко осуде др Војислава Шешеља набациле на Србију мреже уцена и анатема за ратне злочине. На тај начин би Србија била таоц једне смишљене завере која би јој била омча око врата на путу ка ЕУ.

 Хашко судско веће под окриљем судије Антонетија поништило је лоше смишљену оптужницу тужилаштва. Пала је “кула од карата“ јаког лобија појединих држава са Балкана, пре свега, Хрватске, БиХ и других држава које су прижељкивале осуду заговорника “Велике Србије“. Ослобођење лидера СРС др Војислава Шешеља је својеврстан пораз креатора злогласне хрватске војне акције “Олуја“, али и свих оних који покушавају да Републику Српску прогласе злочиначком творевином. Уздрмани су сви они који хоће да Србију ставе на “стуб срама“ као носиоца програма стварања “Велике Србије“, што је и било једно од оправдања за НАТО бомбардовање 1999. године.

 Лидер СРС је све време био под притиском да је ратни хушкач који је својим деловањем подстрекивао друге на ратне злочине. Хашка пресуда др Војислава Шешеља је својеврсни пораз разгранате мреже невладиних организација у Србији око Фонда за хуманитарно право и других организација које су помагале тужилаштву да дефинише групу српских политичара удружених у злочиначком подухвату.

Поражена је и читава медијска машинерија која је кроз лик и дело др Војислава Шешеља градила “култ“ српског насилништва, четништва и силеџијства. Слобода лидера СРС др Војсилава Шешеља не одговара актуелној хрватској власти која би преко његове осуде имала алиби за сва непочинства почињена према српској националној мањини. Идеологија српског национализма је “трн у оку“ и појединим међународним центрима моћи.

Џејмс Кер-Линдзи, професор на престижној Лондонској школи економије и стручњак за балканске односе сматра да је Шешељ и даље отровни политичар пун мржње и ултранационализма који неће престати да провоцира Хрвате и Босанце. Он је малигни део српске политичке сцене. Овај стручњак још каже да се пресуда може тумачити и као давање легитимитета пројекту “Велика Србија“ који би Шешељ сада могао да настави да заговара.

Историјска чињеница је да Република Србија никада није подржавала, а камоли спроводила пројекат “Велике Србије“. Лидер СРС др Војислав Шешељ никада није имао велику моћ и власт да би реализовао ратне злочине.

Истини за вољу, хашка пресуда и (ре)активирање Војислава Шешља на домаћој политичкој сцени не може да иде на руку ни актуелној власти која у предизборном периоду и даље спроводи болне друштвене реформе. Још почетком фебруара 2016. године смо писали о томе да би Војислав Шешељ могао да постане “политичка замка“ за Владу Србије и извор непредвиђених проблема. Као што се можете уверити, време нас није демантовало. Давно је познати српски геополитичар и сликар Драгош Калајић рекао да најгоре што Хаг може да нам уради јесте да омогући др Војиславу Шешељу да на нама лечи комплексе стечене у “проклетој авлији“. Да ли ће то заиста тако и бити зависи од грађана који на изборима одлучују о томе да ли желе да победи реформска политика СНС и Александра Вучића или су спремни да се задовоље са будућношћу која неодољиво подсећа на све оно што смо већ проживели.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: