СРПСКО-БОШЊАЧКИ ОДНОСИ: ВРЕМЕ ПРАШТАЊА И ОСУДА

FOTO Vreme praštanja i osuda

Време предизборних кампања, било да су у питању редовни или ванредни избори, има одређени утицај на актуелну спољну политику сваке државе. Довољна је и најмања политичка варница, па да настану “теорије завере“. Политички аналитичари из региона, али и представници политичких странака из БиХ и Хрватске одапели су “отровне стрелице“ како је погоршање односа на релацији Београд-Сарајево наводно условљено улагивањем политичара десно оријентисаном бирачком телу у предизборном процесу. Главне улоге су додељене премијеру Србије Александру Вучићу и члану Председништва БиХ Бакиру Изетбеговићу, који су, наводно, намерно заоштрили реторику у предизборној години. Повод је пронађен у пресуди Радовану Караџићу која је била шлагворт бошњацима да затраже ревизију тужбе за геноцид.

Суштина политичких анализа из бошњачко-хрватске “политичке кухиње“ јесте да се по старом опробаном рецепту стигматизује све што је српско као агресорско и злочиначко, а Срби опет прикажу у најгорем могућем светлу, као народ који не жели да се покаје за почињене злочине.

Најбољи пример да у јавности покушавају да наметну такво мишљење види се у изјави потпредседника Социјалдемократске уније Босне и Херцеговине Мира Лазовића, који за “Ал Џазиру“ каже: “Сарајево јесте за стварно и искрено помирење, а не за слаткоречиву демагогију, која се у континуитету чује из Београда. За нове односе између Србије и БиХ потребна је обострана спремност на истину, јер без истине нема правде, без правде нема праштања, без праштања нема помирења, без помирења нема нових и бољих односа у региону. Ако се из Србије покаже спремност на суочавање с истином и отклоном од ратних злочина почињеним у име великосрпске политике, захтев за покретањем ревизије тужбе Босне и Херцеговине против Србије, уверен сам, неће се ни покретати“.

Познато је да људи више верују делима, него речима. Отуда је премијер Србије Александар Вучић одлучио да ускоро оде у Мостар са циљем да репрезентује Србију, пре свега српску привреду. На тај начин Вучић врло одговорно узима улогу озбиљног државника који има визију да активно учествује у изградњи боље будућности за све балканске народе. А на све злонамерне политичке конструкције “теоретичара завера“, како су наводно српски и бошњачки челници искористили предизборно време да се додворавају лошем политичком укусу острашћених бирача са десног политичког крила, Вучић одговара да неће на тај начин да обмањује народ, јер никоме данас није потребно да заоштрава реторику зарад изборних резултата.

Када бисмо смо се враћали у прошлост, у сва она непочинства фашистоидних подрепаша Трећег рајха – усташа и муслиманске ханџар дивизије, у све злочине који су починили њихови синови у унуци над српским живљем у ратовима деведесетих година, претворили бисмо се у до гуше укаљане безумнике који су једино спремни да се са превише страсти гађају блатом, забављајући при томе да нас декадентни Запад све заједно одвајкада сматра дивљацима. То поносни народи Балкана не смеју више себи да дозволе. Управо због тога премијер Александар Вучић каже: “Нећу више ни реч да кажем о БиХ. Све сам рекао што сам имао. Политика Србије је политика мира и помирења“.

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: