ПОСЛЕ КАРАЏИЋЕВЕ ПРЕСУДЕ: ПРИТИСЦИ НА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

FOTO Republika SrpskaПосле доношења првостепене пресуде за првог председника Републике Српске и некадашњег лидера СДС др Радована Караџића на 40 година затвора, што је равно доживотној казни, треба очекивати притиске на Републику Српску, како из Федерације БиХ, тако и из међународних центара моћи.Одлука Претресног већа у првом степену није по вољи српској страни, јер се тумачи као једнстрана и да су Срби и РС главни виновници грађанског рата у БиХ.

 На другој стрни су незадовољне разне организације у Федерацији БиХ, које сматрају да Караџић треба да буде осуђен и за “геноцид“ на читавој територији БиХ, односно у оним општинама које је Хашки трибунал одбацио да је било планиране акције “геноцида“.

 Хашки трибунал се показао да је политичко тело, а не непристрастан суд основан под окриљем СБ УН и да му је био циљ селективна правда где су највише и најтеже осуђени и анатемисани Срби и личности из Србије, Републике Српске и некадашње Републике Српске Крајине. На известан начин Срби су по тежини пресуда и броју осуђених лица третирани као главни виновници балканске трагедије, где су у великој мери пројектанти сукоба или њихови спонзори били моћне државе које су имале пресудан утицај на рад Хашког суда.

 Србија је по Дејтонском споразуму гарант стабилности Републике Српске. Влада Србије је одмах реаговала након изрицања првостепене пресуде др Радовану Караџићу јасно ставивши до знања да ће штитити Републику Српску од разних притисака, али да се залаже за очување БиХ и Републике Српске. Премијер Александар Вучић је свестан да ће ова пресуда др Радовану Караџићу бити “окидач“ за реалну и очекивану дестабилизацију Републике Српске.

 Већ дуже време се говори да ће се кренути у организовану акцију притиска на институције Републике Српске, њену владу, председника Милорада Додика и друге институције кроз оштре критике и нападе власти у федерацији БиХ, али и међународних дипломатских кругова, почев од администратора за БиХ, преко утицајних кругова изван БиХ, рачунајући ту и Хрватску која има шире и озбиљније интересе у БиХ, сада када је чланица ЕУ и НАТО.

 После Караџићеве првостепене пресуде притисак на Републику Српску биће интензивнији, уз офанзивну пропаганду која треба да “покаже“ да је Република Српска створена путем вршења “геноцида“ над Бошњацима и Хрватима, и да је као такву треба суспендовати и радити на унитарној држави. Сада се очекује друга пресуда за генерала Ратка Младића чиме би се затворио круг одговорности и, вероватно, кренуло у редефинисање односа у БиХ и притисака на међународну политику да се разговара о “Дејтону 2“ за БиХ.

 Сви међународни експерти говоре да је БиХ неуспела и недовршена држава са неизвесном будућношћу. Политички гледано, Република Српска се налази пред великим искушењима што ће у великој мери утицати и на политичке односе у Републици Српској, али и односе у БиХ у целини.

 Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: