ПРЕДИЗБОРНЕ КАМПАЊЕ: ШТА ГРАЂАНИ ТРЕБА ДА ЧУЈУ ОД ПОЛИТИЧАРА?

FOTO Šta građani treba da čuju od političaraИзборне кампање представљају својеврсне “политичке ратове“ партија, али и медијске “шоу програме“ који се заснивају на утркивању у представљању изборних програма и начину презентације политике. Страначке програме спроводе лидери странака или коалиција. Управо од њиховог личног ауторитета, утицаја и реалистичности политике коју заступају задобиће поверење грађана. Просечан гласач у Србији већ долази са јасним ставом за кога ће гласати. Они неопредељени свој глас дају “у задњи час“. Није редак случај да управо такви гласачи своје поверење укажу управо политичким “аутсајдерима“ или прецртају изборне листиће или допишу разна имена мимо изборних листа.

Просечан бирач у Србији, од 1990. године до данас, жели да чује од партија које су у утакмици за изборе да ли су кадри да им реше животне проблеме, пре свега из сфере радног статуса, социјалне политике или из домена сигурности породице. Бирач пре него што убаци заокружен листић у гласачку кутију жели да буде сигуран да даје свој глас за промене, лични успех и мирнији живот. Србија је деведсетих година пролазила кроз тешка искушења ратова, санкција и лошег односа са међународном заједницом. После октобра 2000. године грађани су гласали за ослобођење од притиска оне власти која је добијала већину за национални програм који је пратио социјално и лично сиромашење. Бирач је почетком 21. века у Србији гласао за мирнији живот и веће самопоштовање.

После изборних разочарења 2004. и 2008. године бирачко тело се окреће ка новој партији и политици оличеној у СНС, уз одржавање на власти СПС-а. Бирачко тело је 2014. године дало већински глас СНС и Александру Вучићу за програм опоравка Србије од последица власти ДОС-а, посебно од ДС. Бирачко тело се око СНС хомогенизовало, али је 2016. године дефинисано да је потребна нова подршка за политику која води Србији ка ЕУ.

Треба подсетити да је власт ДОС-а обећала пут ка ЕУ до 2007. године што се није остварило. Грађани Србије желе стабилнији и бољи живот, али он није могућ без пресабирања унутрашњих потенцијала и реалистичке политике. Од политичара се очекује да осим обећања које деле бесплатно и у неограниченим количинама, прикажу јасне програме шта је то што ће учинити за грађане када дођу на власт и шта је то што сваки грађанин треба да учини сам за себе, своју породицу и државу.

Бирачко тело тражи сигурног, јасног и јаког политичара који може да покрене промене у интересу целокупног друштва. Крајње је време да се једном грађанима каже пуна истина која колико боли, толико би требала да буде и лек. Карактер страначке политичке борбе у изборном циклусу увек је оптерећен од нереалности и обећања “без покрића“. Време је да се таква пракса промени! Гора појава у политичким кампањама је прећуткивање слабости прекривених обећањима или јавна, државна и лична корупција у структурама партија и власти.

Пише: Томислав Кресовић

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: