IN MEMORIAM: НАКНАДНИ ТРИЈУМФ “МИЛОСРДНОГ АНЂЕЛА“

Највећи иFOTO Naknadni trijumf Milosrdnog anđelaсторичар Антике Тукидид у свом делу Пелепонески рат рекао је да је историја у ствари филозофија која покушава да подучава примерима. Ограничени облик Трећег светског рата започео је на Балкану војном агресијом НАТО на СРЈ. Све је то чињено под називом “Милосрдни анђео“ искључиво из хуманитарних разлога, и то без дозволе СБ УН. Тада неприкосновене САД спроводиле су своју реалполитику доминације, уз дисциплиновање народа и држава кроз тзв. заштиту мањинских и људских права и универзалних демократских вредности.

Мучну агресију подржала је и “британска круна“ . Принц Чарлс је први пут боравио на Косову 1999. године после уласка међународних мировних снага. Том приликом је посетио британске војнике у оквиру Кфора. Полседице НАТО агресије на Србију имаће своју тежину на живот грађана и у наредним деценијама.

Модел војне акције САД и НАТО над СРЈ утицао је да се усаврши планско рушење власти у Авганистану, Ираку, Либији и сада у Сирији. Реалполитички домети војне акције НАТО према Србији огледају се, пре свега, у обарању Милошевићевог режима и у системском слабљењу политичке и војно-безбедносне структуре Србије. Без обзира на то што је “на папиру“ Резолуција СБ УН 1244, војна акција НАТО је у пракси омогућила отимање Косова и Метохије из државног поретка Србије. На тај начин уведен је нови модел насилног признавања нових држава, који ће тек у будућности на планетарном нивоу да покаже своје наказно лице.

Петооктобарска револуција изведена је са циљем да уз прекомерну опијеност демократијом грађани Србије забораве на преживљено бомбардовање, а све у циљу грађења “новог идентитета“ и нормализације односа са САД и ЕУ. Неки домаћи политичари су чак помињали да односе између САД и Србије треба “ресетовати“, као да су преживели грађани део великог информатичког система који је трајно оперисан од емоција.

Покушано је да се материјалне, моралне, националне и територијалне штете, које су настале као последица НАТО агресије, компензују донацијама, кредитима и сумњивим приватизацијама. На тим таласима запловила је нова неолиберална олигархија у Србији. Сада Северноатлантски савез више није непријатељ. Захваљујући програму “Партнерство за мир“ Србија је прихватила тесније војне односе са САД и НАТО. Сви преговори, договори и уговори са НАТО представљају израз добрих намера Србије на путу ка ЕУ.

Данас милосрдни анђели покушавају да нас наговоре да заборавимо на све изгубљене животе, порушене фабрике и зграде. Покушавају да осиромашени уранијум, попут мачке, закопају негде иза себе. Сада је сасвим јасно зашто смо на почетку текста цитирали Тукидида. НАТО званично 1999. године није поразио Србију, али је највећи део својих интереса реализовао спровођењем политике “меке моћи“.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: