ДАН ПОСЛЕ БРИСЕЛА: (НЕ)КОМЕ ОДГОВАРА МЕЂУНАРОДНИ ТЕРОРИЗАМ

ТеFOTO Nekome odgovara međunarodni terorizamроризам, било да је међународни или “унутрашњи“, представља облик вођења рата и политике на невидљив, али веома осетљив начин. То је “рат другим средствима“, како би то дефинисао К.М. фон Клаузевиц. Постоје облици државног терора и насиља које воде агресивне владе према свом народу, али и државне политике према другим државама и народима. Међународно насиље је тестирано на Балкану крајем 20. века кроз тзв. “спонзорисани тероризам“.

Управо је Балкан послужио као огледно поље за експериментисање са тероризмом у којем су у главним улогама исламисти. Међународни терор је виђен и у НАТО акцији без покрића СБ УН, (на)званој “Милосрдни анђео“. Иза великих игара моћних држава свој терористички портфолио граде организације као што су Ал Каида и ИСИЛ. Претња тероризмом на бази псеудоисламизма је нови изазов после империјалних амбиција моћних држава да завладају народима и државама које имају енергетске и друге ресурсе. Исламски тероризам у многим сегментима био је спонзорисан од влада појединих држава да би се направила клима међународне нестабилности и потребе умешаности моћних држава у сукобе ради реализовања геополитичких интереса.

Бивши агент ЦИА Пол Пилар поручује: “Могуће је да никада неће доћи крај рату против тероризма који предводе Сједињене Америчке Државе“. По њему постоје погрешња тумачења појма “тероризам“, уз образложење да се под “терористима сматра група ‘лоших момака’, па се потпуно погрешно подразумева да ће, уколико они буду уништени, проблем бити решен“.

Други проблем је, истиче он, у томе што постоји тенденција повезивања појма “тероризам“ са одређеним организацијама као што су Ал Каида или ИСИС. САД се боре против међународног тероризма, али зато учествују у кажњавању и насиљу над народима и режимима или подржавају екстремне организације. Постоје јавна признања за такве оцене од стране структура које се користе услугама терористичких организација. Под палицом САД и савезника настала је Ал Каида и ОВК на Косову или Бела Ал Каида у БиХ. Све је то урађено у циљу рушења режима у Србији, Ираку, Либији и сада у свргавању сиријског режима. Управо тако настају радикалне верске и друге терористичке организације, које онда постају опасност за читав свет. Преко терористичких мрежа на Косову и спонзорисања споља, а затим и НАТО агресије Србији је отето Косово. Данас на Косову као и у БиХ влада етнички и верски радикализам, што их ставља у категорију “неуспелих држава“. Коришћење етничких конфликата рађа све облике тероризма.

Читава пирамида међународног тероризма данас је усмерена на моћ САД, која се у свету приказује као један од заговорника превентивне борбе против ове пошасти. Међутим, у позадини се ради о подршци екстремним групама и организацијама које се боре против једне политике или режима, а у сенци добијају подршку моћних држава или супербогатих интересних група. Касније се моћ и интереси терориста шире на веће територије и државе. Тако је створена мрежа Ал Каиде и ИСИЛ-а. Парадокс је у томе што тада некадашњи “спонозори“ и сами постају жртве насиља.

Терористичка стратегија је заснована на ширењу страха и фактору изненађења. Најчешће су жртве цивили и инфраструктура. Почињеним терористичким акцијама ствара се велика међународна напетост из које се рађа агресија и мржња према другим верама и нацијама. Моћне државе данас користе многе терористичке организације као своје “тајно оружије“, које се касније враћа као бумеранг спонзорима. ИСИЛ је део ширег пројекта појединих моћних олигархија у свету који преко њих реализују своје интересе, профите и геополитиче циљеве.

Међународни тероризам одговара свима онима који преко глобалних криза виде своју шансу за наметање, арбитрирање и доминацију, како на економском, тако и на војном плану. Дакле, сведоци смо једног бесконачног рата против тероризма. Рат у Сирији мора и даље да траје, а Европа да буде оптерећена страхом и ксенофобијом. Тако се народи и државе уз помоћ страха лакше контролишу.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: