ВОЈВОЂАНСКИ ИЗБОРИ 2016: “КЕЦ У РУКАВУ“ БИВШИХ ФУНКЦИОНЕРА

На изборној листFOTO Kec u rukavu Borisa i Čedeи за парлaментарне изборе биће и савез СДС-ЛДП-ЛСВ Борис Тадић, Чедомир Јовановић под геслом “Савез за бољу Србију“. Први на овој листи је лидер ЛСВ Ненад Чанак као перијаница једне коалиције ДОС-а у којој је био председник парламента Војводине. Управо та политичка прошлост створила је привид промена и наде “За бољу Србију“ после прокаженог Милошевићевог режима. Нажалост, сведоци смо да је ДОС само (по)трошио наду грађана Србије.

Зашто је Ненад Чанак први на листи “Савез за бољу Србију“? Пре свега, због тога јер се показао као стабилнији политичар, бар у Војводини, од Бориса Тадића и Чедомира Јовановића. Политичка рачуница је да ће Чанкова странка вероватно “повући“ више гласова у Војводини од остатка ове коалиције. Ненад Чанак има развијенију политичку инфраструктуру у Војводини и дужи стаж од СДС или ЛДП који се нису у Војводини прославили.

Чанак и Тадић су били у коалицији на изборима 2014. године када су имали 18 посланичких мандата. Тако Чанак испаде некакав “кец у рукаву“ за коалицију странака које очекују бољи резултат него 2014. године. На овој листи су Наташа Мићић, бивша председница Скупштине Србије, затим Горан Богдановић, бивши министар за Косово и Метохију, Ненад Милић, бивши помоћник министра полиције, као и Жарко Кораћ, бивши потпредседник Владе Србије. Међу садашњим кандидатима све су “бивши функционери“ и делови власти некадашњег ДОС-а и ДС. Очигледно је да сви они рачунају да као “бивши“ имају шансу да постану и “будући“, односно озбиљна конкуренција коалицији која је тренутно на власти.

Ненад Чанак је симбол једне модерније политике “аутономаштва“ која се стално меша између политике статуса Војводине по Уставу СФРЈ из 1974. године и регионалног концепта у оквиру Војводине као евро-регије Кариш-Мориш-Тиса-Дунав. Ненад Чанак је имао моћне полуге власти од 2000. године до данас супротстављајући се националној политици, како владе др Војислава Коштунице, тако и политици СНС и СПС.

Чанак рачуна да би могао да највише капиталише своје прво место на листи иза којег су Чедомир Јовановић и Борис Тадић, пре свега у неопредељеном бирачком телу у Војводини, оних бирача који нису никада гласали за листу ДОС или касније за ДС. Листа бивших “досових комесара“ и министара “Савез за бољу Србију“ жели, пре свега да конкурише утицају Бојана Пајтића и ДС и да себе представи као демократску брану против конзервативне политике ДСС-Двери и СРС, али и политичке експанзије СНС у Војводини.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: