ПЛОВНИ КАНАЛ МОРАВА-ВАРДАР: СПАС ОД ПОПЛАВА И СУШЕ

FOTO Spas od poplave i sušeПројекат стар читав 20. век Дунав-Морава-Вардар планиран је да буде друга етапа канала Рајна-Мајна-Дунав и да се западна односно централна Европа речним пловним системом повеже са балканом све до Егејског и Црног мора. Овај пројекат који има свој геостратешки значај, пре свега за Немачку и државе Подунавља, био би и од виталног значаја за економски развој Србије, али и уређење водотока у сливу велике Мораве, али и регулисања водотокова у моравском сливу и спречавања поплава и бујичних вода, стабилне енергетике и развоја интезивне пољопривреде и туризма.

Покушај некадашњег министра проф. др Милана Бачевића да јавно пласира овај пројекат кроз стране инвестиције, пре свега кинеских инвеститора, био је исмејан иако је председник Србије Томислав Николић у својој предизборној кампањи отворио питање изградње пловног канала Морава-Вардар.

Исмевање овог добро осмишљеног пројекта представља неразумевање глобалне стратегије и значаја функционалног коришћења токова великих река, не само као пловних путева који би смањили трошкове транспорта, већ као хидросистема за смањење опасности од поплава. Уређење моравског слива, односно прокопавање и чишћење корита Мораве, али и протока спречило би поплаве у наредном периоду. Процене климатолога упозоравају на озбиљне климатске промене које доносе велике суше и кише које наносе велике штете Србији. Нема потребе да се шире елаборира значај уређења моравског слива који је по оцени Јована Цвијића дефинисан као “кичма“ Србије и Балкана. Фигуративно речено, моравско-вардарска долина је “душа“ Србије која уз Војводину представља велико раскршће путева.

Пловни пут преко Мораве из правца Дунава могао би у периоду од 10 до 15 година да Србију учини енергетски, аграрно и хидролошки стабилном државом. ЕУ има велики интерес од канала Рајна-Мајна-Дунав као и других великих река које су каналима међусобно повезане са морима и Атлантским океаном.

Некадшњи министар рударства професор др Милан Бачевић је постао амбасадор Србрије у Кини. Интерес Кине је улагање у инфраструктуру путева и саобраћајних коридора у склопу “Пута свиле“. Речно-морски транспорт је за Кину од посебног значаја. Зато су кинеске компаније купиле луку Пиреј у Грчкој. Кинеске пројектне компаније урадиле су пројектну документацију за канал Морава-Вардар која још увек није обелодањена.

Председник Томислав Николић разговарао је са делегацијом кинеске компаније „Бон Пројект“ и представницима Института „Чајна дизајн груп“ о инфраструктурним пројектима у Србији, посебно о изградњи пловног канала Морава-Вардар. По оцени председника Томислава Николића пројекат Морава-Вардар умногоме би помогао и у подизању степена заштите Србије од поплава и бујичних вода.

Кинеске компаније изразиле су велико интересовање за пројекте у изградњи инфраструктуре у Србији, а посебно за изградњу канала Морава-Вардар. Кинеска делегација навела је да је њихова компанија за остварење овог пројекта добила подршку од финансијских и државних институција у њиховој земљи и да је већ обављен разговор и са македонским партнерима.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: