БАЛКАН НЕ СМЕ ПОСТАТИ НОВИ БЛИСКИ ИСТОК

FOTO VELIKA ALBANIJAЈош од отоманских времена Балкан је посматран као геополитички “меки трбух“ Европе. Данас је Балкан “велики џокер“ у рукама америчких геостратега. По старом опробаном рецепту “завади па владај“ обавештајне структуре моћних западних земаља држе у контролисаној тензији различите балканске вере и нације. Отуда потичу и најновије процене америчких обавештајних структура да уколико званични Вашингтон својом спољном политиком даље настави да подржава заговорнике “велике Албаније“ могло би доћи до формирања нужног православног савеза Србије, Грчке, Бугарске и Македоније. Уз неконтролисану мигрантску кризу и све агресивнији исламски и тзв. албански фактор на Балкану, могло би доћи до неслућених последица за свеукупну безбедност Европе.

Обавештајци апелују на здрав разум америчких геостратега да никоме не иде у прилог да Балкан постане нови Блиски Исток. Најлакше је запалити балканско буре барута. Последице таквог пироманског чина би биле погубне за све велике играче на геополитичкој шаховској табли. Примера ради, Албанија има велики број грађана католичке и православне вероисповести. Спроводити пројекат “велике Албаније“ на тај начин што ће се заковитлати страсти утемељене на верској различитости може бити контрапродуктивно управо за оне којима тако нешто пада на памет.

На Косову је као у свакој “нарко држави“ присутан изузетно видљив јаз између богатих и сиромашних. Све је присутнија и епидемија рака због осиромашеног уранијума и стресног начина живота. Веома је дискутабилно да ли заговорници “велике Албаније“ уопште имају политички потенцијал који би мотивисао сиромаштвом растрзано косоварско друштво да се жртвује за некакве “више идеје“. Велики одлив албанског становништва у развијене државе управо иде у прилог тези да за “идеале само гину будале“.

Да неће бити потребе да се формира балкански православни савез показује нам и развој догађаја на Блиском Истоку. Војна и дипломатска активност Руске Федерације да се разреши криза у Сирији може довести до стварања курдске државе која би у савезу са Сиријом и Ираном умногоме помогла да се обузда нарастајући неоосмански дух који шири турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Политичке анализе показују да Американцима неће бити ни мало лако да на Балкану злоупотребе “албанско питање“. То поготово неће поћи за руком Турској која ће “код куће“ имати исувише проблема због Курда. Иако је заустављена балканска мигрантска рута, то свакако не значи да у будућности неће бити спроведена подела квота блискоисточних миграната коју ће морати да поштују све чланице ЕУ и земље кандидати. Све то наговештава да би званични Београд требао озбиљно да приступи решавању тог проблема на тај начин што ће омогућити муслиманској новопридошлици да започне нови живот управо у оним деловима Србије који по својим културолошким карактеристикама не одступају много од онога нашта су имигранти навикли. Свако непланско насељавање миграната на Балкану омогућило би да “зелена трансверзала“ и бујање муслиманског фактора у хришћанским срединама опхрваним “белом кугом“ добије свој пуни негативни смисао. У том случају питање “велике Албаније“ не би више било у првом плану, а и православни савез би пред демографском експлозијом муслимана постао немоћан и као такав излишан.

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: