АКАДЕМСКИ СПОР: ОБЕСПРАВЉЕНИ ПРАВНИЦИ

FOTO Obespravljeni pravnici

Symbol of justice. Goddess of justice. Themis

Oдувек је била ствар престижа завршити приватни факултет било где на Западу. То је тако у развијеном свету, али не и код нас. Како преноси “Правни портал“ Адвокатска комора Београда не уписује у свој именик оне правнике који су завршили приватни факултет који није искључиво специјализован за право. Управни одбор Адвокатске коморе Србије је наложио београдској комори да их упише у именик, јер је Управни суд већ одбацио три тужбе Коморе Београда у корист дипломаца. Међутим, надлежни у београдској комори још увек нису обавештени, па тако нису ни расположени да упишу такве кандидате у свој именик. Како кажу Закон је на њиховој страни.

У информатору Факултета за право, јавну управу и безбедност Универзитета “Џон Незбит“ пише да овај факултет пружа студентима мултидисциплинарни приступ изучавању предмета по смеровима на основним студијама. Након завршених основних академских студија студенти стичу звање дипломирани правник и компетентни су да на основу практичног и теоријског знања које су стекли у току студирања смело одговоре изазовима тржишта рада. Међутим, све то није довољно по аршинима београдске адвокатске коморе.

“Правни портал“ истиче да о овој теми у Министарству просвете нису хтели да говоре, а бесплатни животни савет им је да не губе време, него да се брже-боље упишу у неку другу адвокатску комору како би стекли статус приправника, приправнички стаж и могли да полажу правосудни испит.

Све је присутнија предрасуда у друштву да су дипломци државних факултета образованији, односно потенцијално “бољи стручњаци“ од оних који у Србији дипломирају на приватним факултетима. Тензије су се нарочито испољиле пре пар година када је Савез студената државног Правног факултета у Новом Саду покренуо петицију за укидање приватних факултета. По њима, дипломирани правници, лекари, учитељи и наставници би требало искључиво да се школују на државним факултетима. Петицију Министарство просвете није прихватило.

Објективно посматрано на приватним факултетима сигурно има изузетно добрих студената, као што и на државним факултетима има оних који се уз помоћ “пушкица“ провлаче све до дипломског испита. Зато би знање, односно квалитет дипломаца требао да буде мерило, а не власнички однос.

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

One response to “АКАДЕМСКИ СПОР: ОБЕСПРАВЉЕНИ ПРАВНИЦИ”

  1. Mirko Stamenković says :

    Da je Bogoljub u zemlji,, uz puno poštovanje pravnika sa privatnih fakulteta, na Blogu koji nosi njegovo ime, u vreme izbora ,svakako bi poentu stavio na ono što nudi lista na kojoj se nalze i dva člana PSS- BK. Bojim se da gubite iz vida ono što je u novinarstvu najbitnije – na udarnim mestima i stranama su aktuelne teme,a ne meditiranje na nešto što je aktuelno i posle izbora. Rwecimo, danas se u medijima vodi polemika oko toga da li je Skupština , sudeći po dosad predatim listama, rezervisana samo za fakultetsku elitu, a od 7 miliona stanovnika je bar trećina i dalje sa sela koji nas hrane. Nisu li oni ljudski obespravljeni.Ostaje, narvano, zajednička tema svih stranaka u izbornom periodu – kako Srbiju učiniti zaposlenijom i bogatijom. U tome se i razlikujemo. I moje primedbe se ne odnose na kvalitet napisa već na izbor teme koje bi nudio čovek čije ime je nosilac imena Bloga. Jer, običan čitalac smatra sve što se napiše pod njegovim imenom da je to njegov njegov autentičan stavom , bez obzira ko je dole potpisan PSS je u izbornoj kampanji, a vi ko mače oko vruće kaše bežite od toga da suoćite stranačke stavove .
    I u tome se razilazimo.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: