ВРЕМЕ ЧУДА: “ЖУТИ“ ЗАБОРАВИЛИ НА БОРИСЛАВА ПЕКИЋА

FOTO Žuti zaboravili na Borislava PekićaДруштвена и политичка јавност често заборавља заслужне визионаре и своје реформаторе. “Жути“ су релативно брзо заборавили Борисалава Пекића који ће у политичкој историји Србије бити упамћен као један од оснивача, односно обновитеља ДС са још 12 интелектуалаца. Борислав Пекић је написао први програм обновљене ДС. По његовој “визији“ ДС је требала да постане модерна грађанска партија центра са активном борбом против комунистичког наслеђа, тј. пута Србије ка Европи и политичке просвећености.

Споменик књижевнику Бориславу Пекићу откривен је на Цветном тргу у Београду, у присуству његове супруге Љиљане и уз поруку премијера Александра Вучића. Одлука о подизању споменика Пекићу донета је на иницијативу његове породице, а споменик је подигнут средствима Фондације „Борислав Пекић“. На отварању споменика премијер Александар Вучић је рекао да је на тај начин делимично враћен дуг Пекићу, уз напомену “Бићу у праву, али ћу се огрешити о Бору који је мислио да му нико није дужан у његовој борби за демократску Србију“.

Занимљива је констатација пишчеве супруге Љиљане Пекић која је на сајту свог супруга написала: “Мислим да би рекао да је шамар који је овим гестом додељен демократама заслужен“. Она је подсетила да је ДС на власти на Врачару 22 године, практично од смрти Пекића, а да су у Србији били на власти 12 година, те да је било довољно времена да се неко присети да му ода почаст.

Борислав Пекић ставио своје име и ауторитет 1989. године да би се обновила демократска опција, уз помоћ политичког кружока који су по мерилима ондашњег режима чинили неподобни интелектуалци, “леви“ дисиденти, али и они пронационално оријентисани. Борисалав Пекић је веровао у промене у Србији, у борбу против комунистичког наслеђа. Тако је 1990. године постао члан Главног одбора ДС-а. Био је кандидат те партије за народног посланика у Скупштини Србије у београдској општини Раковица на изборима 1991. године, на којима је изгубио од противкандидата др Војислава Шешеља.

Овај знаменити српски писац дао је легитимитет и за будућу коалицију ДЕПОС која је пропустила своју политичку шансу. Недуго од његове смрти (1992. године) започео је процес “цепања“ ДС. Др Војислав Коштуница основао је ДСС, а професор др Никола Милошевић основао је СЛС. Турбулентно је било и у време када је др Зоран Ђинђић преузимао ДС од професора др Драгољуба Мићуновића, који је затим основао Демократски центар. Уместо доминације грађанске политике у ДС је завладала “дечија болест левичарења“ и борба за власт левих политичких фракција.

Истини за вољу, заборав према Бориславу Пекићу, писцу трилогије „Године које су појели скакавци“, “Златно руно“, “Време чуда“…, допринео је и др Зоран Ђинђић својом политичком прагматичношћу. Некадашњи председник Србије и ДС Борис Тадић имао је прилику осам година да укаже поштовање Бориславу Пекићу и обележи његов значај за развој демократије у Србији и обнову ДС, на тај начин што ће покренути иницијативу да се овом писцу и политичару подигне споменик. Међутим властољубивост Бориса Тадића није само поништила и у заборав гурнула Борислава Пекића, већ је слично прошао и др Зоран Ђинђић.

Извесно кајање провејава само кроз став професора др Драгољуба Мићуновића који сматра да је скандалозно то што је споменик открио премијер Александар Вучић. Јасно је да је “жута компанија“ због својих малих интереса у власти заборавила или злоупотребила своје величине попут Борислава Пекића, а “ретуширала“ је и др Зорана Ђинђића. Сада више ДС не може да се оправда. Александар Вучић је у улози премијера Србије демонстрирао извесну грађанску и политичку културу учинивши оно чега се Пекићеви саборци и следбеници никада нису сетили. Одао је почаст лику и делу великог српског писца и политичара Борислава Пекића.

Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: