ОПОЗИЦИОНЕ РАЗМИРИЦЕ: КАД “ЖУТИ“ ДЕЛЕ ЦРВЕНЕ КАРТОНЕ

FOTO Kad žuti dele crvene kartoneКо је најодговoрнији за пропаст политике промовисане октобра 2000. године после пада Милошевићеве власти? Одговoр није тежак. Директну одговорност сносе ДС и ДСС у време власти Бориса Тадића и др Војислава Коштунице. Ове две партије у међусобним борбама за власт и организованој корупцији и тзв. “реформским“ и транзиционим приватизацијама извршили су додатну националну пљачку и и сиромаштво нације. Због тога је ДС 2012. године пала с власти, а ДСС отишао у ванпарламентарну опозицију.

Некадашњи председник Србије и ДС Борис Тадић прво је својим стилом ауторитарног политичког вође разорио и корумпирао ДС, а као шеф државе више је радио на свом ауторитету у свету него на широј промоцији Србије. Са друге стране некадашњи предсендик СРЈ и премијер Србије др Војислав Коштуница водећи “аутистичну“ државну политику изгубио је на државно-националном плану, а толерисао је организовану пљачку домаће економије од стране политичке “секте“ мр Млађана Динкића. Тако су “године које су појели скакавци“ биле у режији врха ДС и ДСС. Због тога су ове две партије данас у прилици да се поново боре међусобно. Једни као политичка “левица“, а други као “десница“.

ДС је себе угрувала и потрошила. Сада није у стању да се пресабере, а камоли да буде предводник опозиције притив СНС. Борис Тадић је као разочарани “мали принц“ напустио ДС после свих угодних “императорских година“, када је страдао од свог “Брута“ Драгана Ђиласа , да би се “новом жутом Цезару“ догодио нови “Брут“ у лику Бојана Пајтића. Борис Тадић је онда преко мале партије Зелених Србије добио прилику да се региструје и пресабере и добије статус парламентарне странке која је водила поново његову личну политику.

Борис Тадић је себе обезбедио у својству члана УО „Теленора“ за југоисточну Европу и члана УО „Александријске библиотеке“ у Каиру. Задржао је неке међународне контакте, али је и на том плану видно маргинализован. Прозаично изгледа његов покушај да себе политички “васкрсне“ у заједничкој коалицији СДС-ДС-ЛДП.

Када му то није пошло за руком сада поручује да неће нападати друге странке опозиције у кампањи, јер је њихова мета „искључиво неспособна власт“. Политички врх ДС свестан једнократне политичке намере Бориса Тадића одбија заједнички наступ на изборима. Др Бојан Пајтић зна да би био политички и лидерски скрајнут кад би допустио Борису Тадићу да буду на истој политичкој листи. Пајтић зна да би се Тадић борио да “усиса“ већи део ДС у себе и можда поново буде лидер модификиване ДС.

Борис Тадић је 2004. године имао кључни утицај у избацивању, односно изласку Чедомира Јовановића из ДС. Јовановић је формирао ЛДП и био у парламенту Србије једно време, а онда је ЛДП постала ванпарламентарна странка. Јовановић зна да би за улазак ЛДП у парламент била потребна коалиција. Тако су Тадић и Јовановић дошли до “интересне коалције“ за предстојеће изборе. ДС је проценила да би са Тадићем и Јовановићем политички врх око Бојана Пајтића био брзо елеминисан.

Све ово говори о тзв. “жудњом за влашћу“ и жељом за доминацијом свих опозиционих лидера. Тако уситњени сада се боре за својих пет одсто и улазак у парламент. Све ово је одраз једне политике која је потрошила време и наде грађана Србије који су очекивали “бољи живот“ у 21. веку. Бирачко тело ДС суштински је располућено, а многи из ДС су прешли у СНС или СПС.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

One response to “ОПОЗИЦИОНЕ РАЗМИРИЦЕ: КАД “ЖУТИ“ ДЕЛЕ ЦРВЕНЕ КАРТОНЕ”

  1. Mirko Stamenković says :

    Nadam se da moj kolega Kresović neće naći uredjen ako i ja njemu dodelim „crveni“ karton. U celom napisu nema ni pomeni Bogoljuba Karića i PSS- BK,. Ako ni zbog čega drugog a ono što Karić mogao da posluži za primer u dvema stvarima.. U prvoj ,da su Koštunica i Tadić ne samo razbili u parampačard srpsku ekonomiju,koja se ne samo oporavljala od sankcija i NATO agresije i time što je BK grupa imala i solventnu banku, i Evropa osiguranje koje je sve svoje obaveze izvršavalo sa 97 odsto, ali i Mobtel ,koji je punio državni budžet sa 1,7 milijradi evra. Ali, i drugo, da je njihovu vlast ,koja se oslanjala na politički, tajkiunski, ali i klaisčan kriminal, iz timelja rušio onda kada je Bogoljub Karić bez infrastruktur i stranke izišao na predsednički megdan i osvojio treće mesto i 630.000 glasova.. Nadam se da ove redove i ove podatke urečivači neće smatrati skrnavljenjem lika i dela njihovih skluzivnih i neprokosonovenih blogera pod imenom „Bogolju“,. Pokušao sam da se makar „preko vetze“ provučem sa redoviima koji su govorili o čoveku čije ime nosi blog, ali bez uspeha , ali valjda se poštuje građansko pravo da iznosim svoje sugestije i zapažanja, a pogotovo da nekako umolim da se profesionalizuje blog, jer kada je blog koji nosi ime Obame, onda su to i stavovi Omabe i napisi o njegovom delovanju – pozitivni ili negativni, svejedno! Verni članovi PSS- BK, koji deset godina čekaju da se Bogoljub vrati iz političkog progona,, želeli bi da se makar poštuje ono što je trajno ičinio za Sriju i malo su zainteresovani, verujte mi na profesionalno iskustvo, koliko a danas politički vrede Kođtunica ili Tadić!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: