ЕКОНОМСКА КРИЗА: СИРОМАШТВО КАО ХРОНИЧНА БОЛЕСТ

FOTO Siromaštvo kao hronična bolestСиромаштво је постала глобална болест савременог света. Све је већи број сиромашних и у најразвијеним демократијама у свету као што су САД и ЕУ. Председник Светске банке Џим Јонг Ким је својевремено рекао да је свет у стању да искорени сиромаштво до 2030. године. Међутим, ова прогноза више делује психолошки него што је реална. Моћне олигархијске организације, попут Светске банке, раде на систематском увлачењу држава у “дужничко росптво“, што доводи до сиромашења грађана. Подаци показују да само један одсто људи поседује чак трећину европског богатства, док сваки четврти Европљанин из ЕУ, односно 123 милиона људи живи у сиромаштву. Светска банка подигла је границу сиромаштва са 1,25 долара дневно на 1,9 долар дневно.

Најновији подаци указују на то да је сиромаштво у порасту када су у питању земље ЕУ. Сиромаштво је очигледно у државама Балкана, почев од Грчке, преко БЈР Македоније, БиХ, Србије и Црне Горе. Најсиромашнија земља у Европи је Молдавија.

У књизи “Зашто народи пропадају“ професор економије на чувеном Масачусетс институту за технологију (МИТ) Дарон Асемоглу и харвардски професор политичких наука Џејмс А. Робинсон после 15 година истраживања дошли су до закључка да напредак или пропаст једне нације не зависе од културе, климе, географије, образовања, већ искључиво од владајуће номенклатуре, односно од политике. По њиховом мишљењу, уколико политика грађанима гарантује слободу, својину и свима омогућава личну иницијативу за предузетништво и учешће на тржишту, држава и народ морају да напредују и богате се. Државе чије политичке и економске институције све то намерно спречавају осуђене су на сиромаштво.

Управо такву ситуацију наследила је актуелна коалиција СНС-СПС. Такозвани ДОС и његови деривати, који су својевремено владали Србијом највише су заказали по питању социјалне правде. Њихови економски модели су довели до преноса власништва на релативно мали број тајкуна што је допринело социјалном раслојавању, порасту сиромаштва и неједнакости.

По истраживању из 2014. године коју је спровео Институт Кејто у Вашингтону сиромаштво у Србији узроковано је високом стопом незапослености. Са смањењем незапослености ситуација се нешто поправила, али је и даље сиромаштво, уз запошљавање, један од кључних националних проблема. Србија по Кејто институту има богатство од 6.585 долара по глави становника, док Хрватска има 22.386 долара. Анализа из 2014. године показује да су од Србије богатије Босна и Херцеговина (10.704), Македонија (9.605), па и Албанија (8.713). Подаци из 2014. године говоре да у Србији има 628.000 људи који живе у апсолутном сиромаштву или 8,9 одсто становника Србије.

Ситуација у Србији је 2015. године кренула линијом смањења сиромаштва и незапослености, али су ови проблеми и даље хронична друштвена и социјална болест Србије. Економске реформе морају да буду болне, јер премијер Александар Вучић каже за себе да није мађионичар, а ако неко други има инстант решење има прилику да у предизборној кампањи свој програм представи грађанима Србије.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

One response to “ЕКОНОМСКА КРИЗА: СИРОМАШТВО КАО ХРОНИЧНА БОЛЕСТ”

  1. Mirko Stamenković says :

    Značajno je koristititi podatke inostranih istraživanja, ali one ne nude rešenje. Kada biste makar za trenutak bacili pogled na ono što je čovek, pod čijim imenom pište svoj blog,našli bi ste veoma efektne predloge na koji način bi se smanjila nezaposlenost, a samim tim i siromaštvo. Nije to veliki napor podsetiti se na programske ciljeve PSS-BK i ono što je Bogoljub Karić govorio 2004. god. u predsedničkoj kampanji. Mnogo toga je i sada aktuelno A ako je Bogoljub proganjan od ranijih Vlada, to nije slučaj i danas, pa bez straha možete da upotrebite i neki njegov citat, ako već koristite Blog pod njegovim imenom, a uz to – Milanka I Dragoljub Karić su na listi SNS. Možda se varam, ali su me u novinarstvu učili da kada pišem u Novostima, onda ne biram teme iz Kurira ili Informera, zar ne?! Zato na ovom blogu očekujem da čitam o političkim stavovima osnivača i lidera PSS-BK , a ne lična meditiranja na opšte teme! Dakle, prihvatili ste se,,ili na neki drugi način obavezali, da svoje profesionalno znanje stavite u službu cilja koji se zove – PSS_BK i Bogoljub!Društvena mreža je preširoka da to ne biste mogli da činiti i na svojim profilima, A kada ste se već opredelili da to činiti pod imenom „Bogoljub“, onda se držite i pravila – pratite njegove aktivnosti,delovanje PSS-BK i to popularišite i objašnjavajte. Jer je Blog Bogoljub, koliko je meni poznato, i smišljen ne za ličnu afirmaciju. pisaca ,već onog čije ime to nosi. A ko se toga stidi, uvek ima mogućnost da svoje stavove iznosi na bilo kom drugom mestu.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: