ПРЕДИЗБОРНА ТЕМА: ОПОЗИЦИЈА У РАСУЛУ

FOTO Opozicija u rasuluНаредни превремени парламентрни избори по свему судећи биће у знаку пораза и расула опозиције и великог разочарeња бирачког тела који ће за њих гласати. Опозиција окупљена око лидера Демократске странке Бојана Пајтића и савеза СДС Бориса Тадића и ЛДП Чедомира Јовановића ићи ће у две колоне. По свему судећи, није пронађен политички модус да се сукоб Бојана Пајтића и Бориса Тадића изглади.

Иако је др Драгољуб Мићуновић “политчки симбол“ некадашњег утицаја и значаја ДС, савремени политички трендови очито су показали да је нереално да он у позним годинама буде предводник “жуте коалиције“. Некада моћна “жута клика“ до те мере је сама себе деградирала да је тешко одредити “капацитет и тежину“ бирачког тела које би било спремно да гласа за њих гласа. Садашња “демократска“ опозиција нема програм који би је издвојио као могућу алтеранативу садашњој власти. Они су своје програме и политике потрошили у последњих 15 година на један арогантан и аутистичан начин због чега су и постали опозиција.

Велика слабост политичких странака које су у трци за власт је и то што се деле на “демократску“ или “леву“ и “националну“, “патриотску“ или десно оријентисану опозцију. Евидентно је да је тзв. “лева“ против оне “десне“ опозиције. Док буду водили своје мале предизборне ратове потпуно ће урушити сваку могућност да досегну праг утицаја владајуће СНС.

На политичкој сцени Србије опозција годотово да нема никакав утицај. Слободан Милошевић је деведесетих година имао супродстављену мању, али организовану опозицију. У време ДОС-ове власти била је организована опозиција кроз СРС и СПС. Тадићева власт је имала јаку опозицију у активности СНС. Тренутна слабост опозиције само је знак да власт нема ни теоријске шанске да изгуби изборе.

Опозиција у Србији је на тешким мукама да води организовану кампању, јер су странке, пре свега ДС, али и ДСС знатно финасијски “задужене“, а пре свега што су челници партија ојадили своје странаке и своје финасијере, који сада неће улагати у политичку камапњу “комби странака“ или оних који су некада били државна власт.

ДС тешко може да “свари“ Бориса Тадића, као што ДСС тешко може да поентира са “промашеним политичарима“ који су некада били око др Војислава Коштунице да би само створили дугове, а онда су “побегли“ у своје мале партије без значаја и тежине. Очигледно је да ће Србији бити потребно бар неколико година да се формира стабилна политичка опозиција која ће програмски, организационо и кадровски моћи да парира СНС.

Дотле остаје да гледамо опозицију Србије у поделама интереса, сујета и намера да уђу у парламент и обезбеде политички живот, али и егзистенцију једног броја некадашњих политичких моћника.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

One response to “ПРЕДИЗБОРНА ТЕМА: ОПОЗИЦИЈА У РАСУЛУ”

  1. Mirko Stamenković says :

    Opozicija jeste u rasulu, ali bih voleo da na sajtu BOGOLJUB pročitam stav PSS- BK.. Mediji ćute, ili stidljivo objavljuju da će PSS- BK i ovog puta ići na izbore. I da PSS- BK stoji iza ekonomske politike koju vodi ova Vlada.Dakle, da bar članstvo podsetimo na one stavove Bogoljuba Karića , koji su i onda i sada uživale podršku velikog broja birača. Mislim da to ima prednost nad istinom da je opozicija u rasulu..

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: