БАЛКАН ПРЕД ВЕЛИКИМ ЕГЗОДУСОМ МИГРАНАТА

MIGRANTIДржаве чланице ЕУ нису нашле заједничко решење на који начин да компензују и распореде имигранте и избеглице са ратних подручја Сирије и Ирака. Србија се од почетка мигрантске кризе показала као веома кооперативна и солидарна са унесрећеним људима који беже од ратних страхота. Међутим, све већи прилив избеглица у Европу довео је до тога да чланице ЕУ заузму “тврд став“ у вези са затварањем својих граница.

Тиме је Шенгенски уговор доведен у питање, а Грчка, БЈР Македонија и Србија претворене су у “врућу зону“ мигрантског жаришта. Турска све више политички и финансијски уцењује ЕУ, а тежина читаве мигрантске кризе се онда ломи на ионако нестабилну Грчку. Постоји опасност да ситуација измакне контроли и да се створи глобални хаос који може да гурне Европу у озбиљну економску кризу.

Србији треба да буде на част што је актуелна влада показала хуманост према мукама миграната, уз велику логистику и материјална средства која надмашују добијену подршку из ЕУ. Процене унутар ЕУ на безбедносном и политичком плану довеле су до тога да Србија мора да прилагоди сопствену стратегију заштите државних интереса од неконтролисане имиграције. Због тога Биро за координацију служби безбедности Владе Србије на челу са премијером Александром Вучићем мора да донесе нужне мере које ће спречити могућност ескалације мигрантске кризе на територији Србије уз евентуално затварање граница и стављање снага безбедности војске и полиције на виши ниво.

Српски министар полиције др Небојша Стефановић на конференцији министара унутрашњих и спољних послова у Аустрији, која носи назив „Заједничко решавање проблема миграција“ с правом поставља питања: “Да ли те мигранте примамо или не, шта је алтернатива и ко су заиста економски мигранти“? Министар Стефановић је изнео да “уколико у наредним данима не изађемо са заједничким ставом, пролеће ће донети нове проблеме и још теже изазове“.

Европска унија је пред великим изазовом да не дозволи да ескалирају трзавице између Турске и Грчке, што може да узрокује да се по “домино ефекту“ немири прошире дубље по Балкану. Потребно је под хитно решити кретање више од милион миграната из зараћених држава, као и спречити потенцијалне терористичке акције радикалних исламиста на Балкану.

Ситуација у већини балканских држава је веома нестабилна. Довољно је само издвојити политичку ситуацију у Турској која је ушла у ширу конфронтацију у вези са Сиријом, као и БЈР Македонију која је на ивици унутрашњих конфликата и немогућности да одржи парламентарне изборе, па да се закључи како то може да утиче на безбедносну слику у региону. Србија је пред превременим изборима који сами по себи носе одређену политичку и економску нестабилност. Све су то фактори, који уз нестабилности на Косову, отварају низ питања како и на који начин реаговати. Због свега тога је званични Београд загледан у Брисел са оправданим питањем шта је алтернатива?

Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: