ГЕОПОЛИТИКА БАЛКАНА: У ПРЕДВОРЈУ СУКОБА ЦИВИЛИЗАЦИЈА

dzihadisti-terorizam-borbe-balkan-sirija-irak-foto-shutter-foto-reuters-1421974107-610270Балкан је у последњој деценији прошлог века био експериментални полигон за “генералну пробу“ сукоба цивилизација у оквиру глобалног геополитичког конфликта. После Хладног рата и пада Берлинског зида, Балкан је по америчком моделу стварања тзв. Новог светског поретка постао полигон за стварање верско-етничких сукоба чији су протагонисти били Срби, Хрвати и босански муслимани. Балкан је тако постао лабораторија интереса САД, НАТО и Немачке која води главну реч у ЕУ.

Агресија НАТО на Србију 1999. године без сагласности СБ УН, као и отимање Косова од Србије представља прву фазу у отварању модела урушавања Ирака, Либије и активрања “сиријске кризе“. Моћне администрације, пре свега САД и Велика Британија, створиле су и активирале Ал Каиду као контрамеру руском укључивању у авганистански сукоб, а онда је Балкан послужио за шире акције радикалног ислама против хришћанства, пре свега против Срба у БиХ и на Косову.

Велики број исламских фундаменталиста са Блиског и Средњег истока био је укључен у балканске грађанске и верске ратове. После 11. септембра 2001. године, и напада Ал Каиде на САД, поведен је “крсташки рат“ против исламског тероризма, уз спровођење намера да се уруше државе са диктарским режимима, нафтним ресурсима и исламском религијом. САД и савезници су тако отворили “Панодирну кутију“ сукоба сунита и шиита који прети ширем сукобу, односно светском конфликту.

Балкански модел да се руше легитимне власти преко побуњеника, опозиције активирала је ИСИЛ, који је модификовани облик Ал Каиде, само са знатно ширим и опаснијим намерама. Сиријски конфликт активирао је војно учешће НАТО чланица и САД, Русије, исламских држава и држава у региону, чиме је утрт пут светском сукобу.

Покренут је талас исламских избеглица и миграната који дестабилизују и угрожавају ЕУ, али пре свега угрожен је Балкан. Није случајно јордански краљ Абдулах Дргуги истакао на Безбедносној конференцији одржаној у Минхену да су земље Балкана “прва одбрамбена линија Европе против екстремизма“. Не треба заборавити да постоји мрежа тзв. “спавача“ радикалних исламиста у Турској, Бугарској, БиХ, Македонији, Албанији и Србији, посебно на Косову и у Рашкој области, тзв. Санџаку. Укартко, створен је “зелени појас“ исламског радикализма на Балкану.

Вруће геополитичке игре САД и НАТО, као и Русије у Европи, на Блиском и Средњем истоку, у северној Африци представљају окидач за поновно стварање тензија, а можда и сукаба на верској и националној основи на простору Балкана. Мета тог сукоба у првом таласу су  Грчка, БЈР Македонија, Бугарска, Србија, а после тога постоји опасност да у ратни ковитлац буде увучен и цео регион.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: