АПРИЛСКИ ИЗБОРИ: ФАВОРИТИ ВЕЋ КО ПОБЕДНИЦИ

IZBORIПревремени парламентарни избори у априлу неће бити ни пресудни, нити са великим тензијама и променама. Једина промена коју можемо наговестити је улазак у парламент политичке деснице (СРС, ДСС-Двери) која се супротставља уласку Србије у ЕУ и тежи успостављању чвршћих веза са Руском федерацијом и државама БРИКС-а.

Премијер Србије Александар Вучић најавио је бурну изборну трку странака и политичку изборну неизвесност. Међутим, сви политички параметри и разна истраживања, као и логика бирачке психологије у Србији су за ове изборе предвидљиви, тако да политички аналитичари фаворите већ препознају као победнике.

Доминацију на овим изборима имаће СНС и њен лидер актуелни премијер Александар Вучић који ће, сасвим извсно добити још један политички мандат. Мала је вероватноћа да могу да се десе  “тектонске промене“ и да СНС на овим изборима изгуби власт. Очигледно је да је опозициони потенцијал доста слаб и неорганизован, а и међународни фактор, пре свега ЕУ и САД, неће неко време значајније утицати на промену власти у Србији због стабилности Балкана док траје велика избегличка криза људи са Блиског истока.

Политика коју води СНС и Александар Вучић одговара глобалним интересима Запада и САД, али се оставља могућност да ће ипак извршити известан утицај према Војводини, где ће вероватно тражити политичку равнотежу садашње власти и опозиције. Иако актуелна власт не мора претерано да брине у вези са исходом избора, ипак оправдане су стрепње у вези са глобалном међународном политиком која је стално на ивици ширих конфликата са последицама које се осећају у свим балканским земљама.

Већи део Балкана је у политичкој и изборној грозници. Превремени избори се очекују и у БЈР Македонији, док је новоизабрана влада у Хрватској веома нестабилна, а могућа су и велика превирања у БиХ, Репубици Српској и на Косову. У Србији су могући облици излива социјалног незадовољства, али сви ти протести не могу битније да утичу на изборну вољу грађана.

Априлски избори ће вероватно бити крунисани победом СНС на парламентарним изборима, али што се тиче покрајинских избора ту напредњаке очекује тешка “рововска“ борба за освајање власти. Истраживања говоре да у Србији тренутно има око милион неопредељених бирача. Значајан изборни капацитет демократа прешао је у табор СНС, али ће гласови вероватно отићи и ДСС-Двери.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: