ПРЕДИЗБОРНЕ КОАЛИЦИЈЕ: ПОЛИТИЧКИ БРАКОВИ ИЗ ИНТЕРЕСА

PREDIZBORNE KOALICIJEВелика је мистерија да ли ће остати у политичком “браку“  коалција СНС-СПС или ће доћи до благог “захлађења“ на релацији Вучић-Дачић. И поред тога, СПС са својим политичким партнерима из ПУПС и ЈС је на ивици свог преиспитивања. Коалиција СПС-ПУПС-ЈС постоји од 2008. године. Ова коалиција је имала добитничку позицију унутар власти са ДС, а после и са СНС. Сада се поставља питање, уколико СНС поново добије народно поверење да ли ће им бити потребан СПС?

Између функционера СПС и СНС већ дуже време тиња “политички конфликт“ који за сада нема  ширу политичку и идеолошку димензију, али су свакако отворене политичке полемике две партије око вршења власти у досадашњем и будућем периоду.

“Право СПС је да ради оно за шта мисли да је за њих најбоље, али немам апсолутно поверење и било би неприродно да га имам после 2008. године и многих других ствари које сам у претходном периоду доживео. Не би ме изненадило ни да желе да остану с нама ни да оду с другима“, казао је Вучић у интервјуу за дневник “Ало“.

СПС је одбио да се за покрајинске изборе формира јединствена листа СНС-СПС чиме је започела самостална политичка борба за гласаче ове две утицајне партије, односно чиме су испуњени основни разлози за превремене изборе. Прецизније речено, извесне полтичике разлике СНС и СПС довеле су до одлуке премијера Александра Вучића да се иде на превремене парламентарне изборе. Постоје процене да је циљ напредњака да добију натполовичну подршку како би по свом нахођењу могли да формирају владу.

Лидер СПС Ивица Дачић је већ саопштио јавности да не жели да прави коалиционе савезе са “остатком ДОС-а“, нити да подржава разне таблоиде који пишу против премијера Александра Вучића. Ивица Дачић је био две године премијер у влади са СНС, као што је и Александар Вучић две године премијер у влади са СПС. Шаховским језиком речено ради се о политичком “ремију“ када је реч о позицији ове коалиције. СПС је већ 17  година део власти у Србији. У свом политичком трајању у вишепартијском систему, са незнатним опозиционим деловањем, социјалисти су прешли пут од апсолутне власти, преко коалиционе власти до пуне политичке рехабилитације 2008. године.

Нема сумње да турбулентни политички процеси остављају трага, како на регион, тако и на Србију. Не треба заборавити и на “дипломатске сугестије“ које у Београд стижу из Вашингтона, Москве и Брисела. Све ће то утицати да ли ће после избора бити нове шире владе СНС и СПС или ће СНС самостално преузети сав терет и ризик државне политике. Политички “бракови“ су се увек стварали из интереса. Тако ће бити и надаље.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: