ИЗА КУЛИСА: НЕМА ПОЛИТИКЕ БЕЗ “ТАЈНЕ ДИПЛОМАТИЈЕ“

TAJNA DIPLOMATIJAПатријарх америчке дипломатије Хенри Кисинџер често је знао да каже како је политика, као вештина могућег, саката без продорне дипломатије. За разлику од “сталне дипломатије“ која је производ новије историје, “ад хок“ дипломатија је стара колико и цивилизација. У практичној политици углавном је реч о тзв. “тајној дипломатији“. За разлику од сталне дипломатије која је омеђена протоколом, тајна дипломатија омогућује да се на било који начин дође до одређених решења.

Актер тајне дипломатије може да буде било који државни чиновник на високом положају. То уопште не мора да буде службеник Министарства иностраних послова. Неписано је правило да инострана дипломатија када “типује“ одређену државу за тајни продор обично “врбује“ утицајне појединце из невладиног сектора или из власти који им могу бити од велике помоћи. Ова врста дипломатије губи свој “непрозирни вео“ тек када сви они који су шуровали са странцима изгубе свој утицај или напусте политичку сцену.

Председник Центра за стратешке алтернативе (ЦСА) и некадашњи дописник Танјуга из средишта НАТО-а у Бриселу Александар Митић каже да нема никакве дилеме “да је бивши државни врх радио тајно, али активно, на приближавању Србије НАТО“, а узгред буди речено ни садашњи државни врх није претерано “гадљив“ на сарадњу са НАТО.

Скупштина Србије је недавно ратификовала Споразум о сарадњи са НАТО који предвиђа слободу кретања и имунитет свим пипадницима НАТО. Припадници ове моћне западне војне алијансе биће ослобођени плаћања пореза, царина, ПДВ, моћи ће без икаквих оптерећења да увозе опрему, да уговарају набавку робе, услуга и грађевинске радове. Једини намет на који су пристали јесте плаћање комуналних услуга.

Захваљујући Викиликсовим депешама откривени су многи бивши високи државни функционери који су обмањивали јавност по најважнијим државним питањима, попут решавања статуса Косова и Метохије повољног за Србију. Још у време власти демократа Запад је јасно дао до знања да ће пре евентуалног уласка Србије у Европску унију “званични Београд“ дефинитивно морати да призна независност Косова будући да “ЕУ не жели нови Кипар“.

Анализирати шта се тренутно дешава у сфери тајне дипломатије у Србији подлеже многобројним спекулацијама. С времена на време у таблоидима се појаве сензационалистичке вести како  поједини високи функционери уговарају тајне привредне аранжмане са Русијом. Медији спекулишу да су иза кулиса договорени и “посебни аранжмани“ на основу којих ће Србија од Русије добити хеликоптере Ми-17, али и ракетне системе С-300, “ураган“ и смерч“. Истовремено, познато је да је бивши амбасадор САД одлазио на породичну славу потпредседнице Владе Србије Зоране Михајловић, што би циници прокоментарисали да је било у питању само занимљиво “дружење“ и ништа више.

Високи државни функционери се (су)срећу са разноразним белосветским политичарима, привредницима, лобистима и мешетарима. Иза многобројних званичних сусрета и посета у већини случајева је реч о до танчина припремљеном исходу разговора који је најчешће плод активности тајне дипломатије.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: