ПРЕДИЗБОРНА СРБИЈА: ВРЕМЕ “ПОЛИТИЧКИХ МРЗИТЕЉА“

POLITIČKI NEPRIJATELJIМного је написаних књига и политичких списа о појму политичког непријатеља. Од Макијавелија, преко Карла Шмита, до наших истраживача, попут Косте Чавошког и Војислава Шешеља. Током претходних 150 година политички живот у Србији био је оптерећен страначким и лидерским, као и династичким борбама у којима је често знала да заискри формулација “политички непријатељ“. У изборним кампањама, али и касније током вршења власти, политичке дисквалификације и анатеме су често легитимно политичко средство.

После Другог светског рата комунистичке власти су у драстичној мери проналазиле “политичке непријатеље“ стварајући монолитни једнопартијски стистем. Деведесетих година прошлог века “политички непријатељи“ постају сви они који се по оцени власти (СПС и СРС) третирају као издајници у време грађанских ратова и тешког положаја српског народа на светској политичкој сцени. Политички непријатељи су били сви они који су подржани од опозиције, те од стране западних влада и политика. После 2000. године појам издајника и “политчких непријатеља“ се ублажава, али се активирају оне групације које су за подршку НАТО која нас је бомбардовала, те оних који су против тога да НАТО загосподари Србијом. Нове формулације “политичких непријатеља“ су они који су за или против уласка Србије у ЕУ.

Највећи произвођач “политичких непријатеља“ на политичкој сцени Србије била је СРС и њен лидер др Војислав Шешељ, хашки оптуженик који је због лошег здравственог стања пуштен из казамата до доношења правоснажне пресуде. Појединци из власти који су на себе преузели тешко бреме реализације обавеза према Хашком трибуналу третирани су често као издајници и “политички непријатељи“.

Једна од мета која је таргетирана као издајник и “политички непријатељ“ од дела некадашње Службе државне безбедности и завереника због сарадње са Хашким трибуналом био је некадашњи премијер др Зоран Ђинђић.

Занимљив је случај др Расима Љајића, политичара који на позицији министра опстојава у седам влада.  “Био сам издајник све време, а то није лако. Деведесетих сам био опозиција у Пазару и у Београду. Доле те третирају као издајника, овде као неки сумњиви елемент. Нигде нисте пристали и то је ужасна позиција. Није нимало пријатно да идете пазарском улицом, а људи избегавају да се поздраве, окрећу главу и презиру те. Ја сам то редовно доживљавао. У Београду сам доживео две непријатности, а радио сам најнезахвалнији посао са Хагом. Једном ми је неки пролазник опсовао ‘турску’ мајку после изручења Сретена Лукића Хагу“, каже за “Блиц“ министар Расим Љајић.

Данас су све мање у оптицају “политички непријатељи“, а на политичку сцену ступају тзв. “политички мрзитељи“. Примера ради, Премијер Александар Вучић је укорио свог шефа посланичке групе СНС Зорана Бабића који је за опозицију говорио да су “пета колона“. Премијер сматра да у Србији нема “пете колоне“. То наравно не значи да више не постоје “политички непријатељи“, само што данас имају други назив.

Некада су сви они који су били против Слободана Милошевића или др Војислава Шешеља проглашавани за “политичке непријатеље“ и издајнике српства. Данас се из погрешних аналогија сматра да они који су против садашње власти и премијера Александра Вучића заслужују назив “политички мрзитељи“.

Србија на политичкој сцени може имати политичке противнике и ривале, али не и отворене “политичке непријатеље“, ако је заиста у процесу евроинтеграција. О динамици и карактеру политичке кампање за наредне изборе могуће је да се и од стране власти, али и од опозиције чују тешке и горопадне речи, потпут непријатељи, издајници и мрзитељи. Овај говор је део политичке кампање, али и карактера партија и њених лидера.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: