ЗАХТЕВИ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА: ПОЛИТИЧКА ЗАМКА ЗА ВЛАДУ СРБИЈЕ

ŠEŠELJПретресно веће Хашког трибунала наложило је Србији хапшење чланова СРС Вјерице Радете, Петра Јојића и Јова Остојића. Такође, Влада Србије је у обавези да на сваке две недеље Трибуналу прилаже детаљни извештај о активностима које су везане за испуњење тог налога. Овај захтев Хашког трибунала је форма притиска на Владу Србије. Такво понашање Трибунала може негативно да утиче на унутрашње политичке односе и да озбиљно наруши углед Србије у међународним односима и у преговорима са ЕУ, нарочито у односима са балканским суседима.

У питању је огољени политички ултиматум који може СБ УН третирати као вид несарадње Србије са Трибуналом. Наравно, иза свега овога се крију интереси западних финансијера Трибунала да створе неку врсту равнотеже са Судом за ратне злочине на Косову. Нема сумње да је Влада Србије препознала закулисну политичку игру, па отуда и правовремена реакција да се упути протесна нота Хашком трибуналу због непримереног понашања Претресног већа према представнику Србије на рочишту поводом захтева за хапшење троје радикала.

Третман који је имао представник Србије у Трибуналу био је крајње непримерен. Наиме, било му је забрањено да у име Србије изнесе виђење ситуације и да образложи аргументе који су у складу са законским обавезама, али и националним интересима. Степен аматеризма и недоследности које спроводи Хашки трибунал генерално доводи у питање сврху његовог постојања. Хашки трибунал је својевремено без образложења и условљавања пустио на привремену слободу лидера СРС др Војислава Шешешља да би касније од Владе Србије тражио да се врати у притвор, иако нема ни једног валидног доказа да му се здравствено стање побољшало.

Хашки трибунал зна да је др Војислав Шешељ заинтересован да СРС предводи на априлским парламентарним изборима и да има све више присталица које ће му током тајног гласања дати подршку. Отуда и најаве Трибунала да би пресуда др Војиславу Шешељу могла бити донета до краја марта, дакле у јеку изборне кампање. Хашки трибунал се не либи да сасвим огољено покаже да је под утицајем центара политичке моћи који желе да искомпликују политичку и безбедоносну ситуацију у Србији.

Поновним хапшењем Шешеља утро би се пут унутрашњих немира у Србији, који не би били ништа друго, него доливање “уља на ватру“ пред већ најављени пролећни егзодус избеглица из ратних подручја са Блиског истока. Оваквим понашањем Хашки трибунал доводи Владу Србије у незавидан положај политичке марионете која би требала да на силу заустави опозиционара током легитимног политичког деловања.

Све је очигледније да др Војислав Шешељ постаје симбол политичког отпора чак и у САД. Својом подршком коју је дао контроверзном политичару Доналду Трампу пред предстојеће изборе за председника САД др Војислав Шешељ је пробудио позорност америчке јавности која овог милијардера све чешће назива “америчким Шешељем“.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: