ПОЛИТИЧКА ПОЗОРНИЦА: НЕИЗВЕСНА БУДУЋНОСТ СПС

KONVENCIJA SPSПред предстојеће преврмене изборе у Србији, који још увек нису расписани, али их је премијер Александар Вучић најавио, СПС и њен лидер Ивица Дачић биће пред дилемом да ли ће поново бити партнер СНС, као што су били и са ДС у вршењу власти и формирању владе или ће СПС отићи у парламентарну опозицију.

На ово питање тренутно СПС нема одговора, као што га нема ни врх СНС, али је извесно да постоје различити приступи и осцилације у међусобним односима политичког врха обе странке које сада владају Србијом. Да подсетимо, СПС је на власти у Србији била од 1990. до 2000. године и од 2008. године, па све до данас. Од свих партија на српској политичкој сцени СПС је најдуже власт са стабилном мрежом организације и уједначеним бирачким телом.

СПС је са Ивицом Дачићем као лидером избегла раскол као што су га имале ДС, СПО, СРС и ДСС. Дачић је успео да “уједини“ различите политичке струје и интересе у СПС ради одржавања на власти. Ивица Дачић је од 2008. године био потпредседник владе и министар полиције, а на изборима 2012. године постаје премијер и задржава ресор полиције све до 2014. године. На изборима 2014. године Ивица Дачић задржава статус заменика премијера и постаје министар спољних послова који доста релаксирано врши своје функције уз извесни “шарм“ политичара који својом једноставношћу “омекшава“ стране дипломате, али уме и да “подигне“ политичку температуру својим изјавама на рачун политичара из региона, посебно оних из БиХ, Хрватске и са Косова.

Лидер СПС је показао да је вешт политичар који уме да “тргује“ и да се наметне и Западу и Истоку, односно да успостави политички неконвеционалне односе и са Хилари Клинтон, док је била државни секретар, а сада кандидат за председника САД, и са Руским предсендником Владимиром Путином. Успешно је председавао ОЕБС-ом и лавирао око украјинске и сиријске кризе . Све у свему Ивица Дачић је вешт политичар који и даље има завидну професионалну будућност без обнзира на то да ли ће бити у власти или у опозицији.

Односи СПС и СНС су на “клацкалици“. СНС тежи већем јединству владе, укључујући ту и представнике своје уже и шире коалиције. Тим јединством СНС жели да обезбеди сигуран пут Србије ка ЕУ, јаке реформске захвете и јасну политичку стабилност Србије. СПС је “одбио“ могућност да СНС и СПС имају јединствену листу за изборе чиме је постигнута намера очувања индентитета СПС и његовог бирачког тела.

На политичкој сцени СПС не наступа сам. Око СПС је коалиција ПУПС и ЈС са јавности препознатљивим лидерима Миланом Кркобабићем и Драганом Марковићем Палмом. Ова коалиција је била и у владајућем савезу са ДС до 2012 године. Истини за вољу, ПУПС ће “једним оком“ мотрити на свог традиционалног коалиционог партнра СПС, али оним другим ће пратити будуће потенцијалне политичке сараднике СНС.

СПС себе види као водећу странку у својој коалицији, али треба очекивати извесне измене у рангирању утицаја ПУПС-а и ЈС у коалицији. Ивица Дачић има извесних проблема у врху своје партије због “непсолушности“ појединих функционера када је у питању рад премијера Александра Вучића и његове владе. Због свега тога поједини функционери СНС показује отпор према оним социјалистима који су се осмелили да вређају политичку личност актуелног премијера.

Јавна је тајна да је СПС још увек “тихи монополиста“ државне политике према Русији, пре свега у домену енергетике. То је сфера коју врх СНС жели да ревидира како би повећала свој утицај. Ивица Дачић и СПС могу бити поново део власти, али се могу преселити и у клупе “угодне“ опозиције. Јасно је да од политичке визије Александра Вучића зависи да ли ће СПС бити поново коалициони пертнер, да ли ће бити опозиција или ће као опозиција по стратешким потребама подржавати или негирати политику СНС.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: