ИЗОРИ У СРБИЈИ: ИСПИТ ЗА ВЛАСТ И ОПОЗИЦИЈУ

izbori_srbijaПревремeни парламентaрни избори још увек нису расписани, али изборна грозница већ тресе политички и јавни живот Србије. Владајућа коалиција СНС-СПС сада решава једначине са две непознате. Велико је питање да ли ће после наредних избора СНС и СПС бити поново заједно на власти и ко ће све ту коалицију чинити.

Превремени избори са становишта тренутне политичке ситуације нису били неопходни. Међутим, лидер СНС и премијер Александар Вучић тражи поверење за своју политку. Намера му је да “прочисти“ редове унутар СНС, као и да тестира коалиционе потенцијале.

Разједињена опозиција нема много шансе против СНС. Изненађење предстојећих избора могу бити само коалиција ДСС-Двери и самостална СРС. По свему судећи, радикали су на прагу повратка у парламент. Остаје отворено питање да ли ће Хашки трибунал уочи избора тражити повратак лидера др Војислава Шешеља у казамат ради доношења пресуде, што може да има непредвиђене политичке последице у Србији.

Према оцени Ипсос стратеџик маркетинга евидентно је да СНС појачава позиције пребацивањем тежишта кампање са локалних на националне теме. Међутим, свеобухватни избори могу бити јак разлог да дође до укрупњења опозиције, што би довело до мањег броја такозваних расутних гласова. Корист би тако имале и неке опозиционе странке, пре свега оне које буду умеле да наметну нове теме.

Директор сектора за истраживање јавног мњења Ипсос стратеџик маркетинга Марко Уљаревић за дневни лист “Данас“  каже да “у бирачком списку имамо уписаних око 6,8 милиона бирача. Међутим, број присутних пунолетних грађана у тренутку одржавања избора се креће између 5,3 и 5,5 милиона. Уколико би на изборе изашло 65 одсто уписаних у бирачки списак, то би значило да је на изборе изашло око 4,4 милиона, односно од 80 одсто до 83 одсто присутних пунолетних грађана Србије. Иако смо раније имали оправдане претпоставке да већа излазност одговара Демократској и њој блиским странкама, чини се да сада та претпоставка може бити неоправдана имајући у обзир њихове актуелне рејтинге…Како је у овом тренутку опредељених грађана око три милиона, то би значило да остале странке, ако излазе самостално, при толикој излазности треба да пређу цифру од 220 хиљада бирача да би ушле у парламент, што би значило да током кампање свака од њих порасте за по 70 хиљада нових бирача, што није лако. Даље, није само питање да ли би већа излазност угрозила рејтинг СНС већ и да ли су ти ‘традиционални’ апстиненти хомогени у свом бирачком опредељену, и да ли би сви који би изашли гласали против СНС. Када се посматрају они који кажу да сигурно не излазе на изборе, ситуација је нешто другачија јер су они више наклоњени десној опцији“.

Преиспитујући досадашњу коалицију СНС је дошла до спознаје да је за сада спремна да обнови своју сарадњу само са СДС др Расима Љајића. На известан начин ови превремени избори биће и нека врста плебисцита за пут Србије ка ЕУ и генерално посматрано политике Александра Вучића. Лидер СДС др Расим Љајић, који се показао као вешт политичар, јер је на власти од 2000. године, сматра да ће кампања бити тешка и неизвесна. Нема сумње да ће владајућа коалиција бити главна мета политичких опонената.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: