ДРУШТВЕНА ПОШАСТ: КОРУПЦИЈА ЈОШ ПРИСУТНА У СРБИЈИ

KORUPCIJAСвоју пуну експанзију корупција је добила у време опште кризе деведесетих година прошлог века. И данас је корупција део “друштвене генетике“ која се тешко може искоренити. Ипак, помаци су видљиви. Политика владе Александра Вучића ради на смањењу корупције у друштву, пре свега у државним органима и политичким партијама.

Дубина социјалне и друштвене кризе, велико раслојавање грађана по начину живота, слабост система у изградњи институција и велика умешаност партијских олигархија на власти у контроли државних институција само одржава на клиничким ногама корупцију. Индекс корупције се формулише на основу процена стручњака, представника институција и пословних људи, из истраживања које спроводе међународне организације.

По степену корупције Србија је данас иза свих чланица ЕУ, док су у региону иза Србије само Босна и Херцеговина (76. место и скор од 38), Албанија (88. место и скор 36) и Косово, које је приказано засебно и налази се на 103. месту са скором 33. Подаци говоре да су боље од Србије рангиране Турска и Бугарска, традиционално подмитљиве заједнице, а горе Еквадор, Панама и Тринидад, као нестабилне економије и демократије.

Србија је са индексом перцепције корупције 40 и даље високо корумпирана земља и налази се на 71. месту од 168 земаља. Србија је незнатно поправила положај на листи будући да је у прошлогодишњем извештају са индексом перцепције корупције 41 била на 78. месту, али је тада и број земаља био већи – 175. По оцени Транспаретности Србије, а по подацима међународних организација Србија од 2012. године имамо једну стагнацију индекса перцепције корупције зато што је седам земаља мање обрађено.

Колика је коруптивна мрежа увезана у бирократски апарат у Србији и јавну управу показује истраживање УСАИД пројекта за боље услове пословања где се сагледава да је „папирологија“, нешто “појефтинила“, и то за 15 одсто у односу на 2010. годину, али и даље Србија на административне трошкове 2015. године дала је 3,46 одсто свега што је у земљи створено.

По извештајима УСАИД-а реч је о великим средствима од око 1,14 милијарди евра, које су потрошене на попуњавање захтева разних државних служби, вођење пословних књига, пријаву радника и пореза и остале процедуре које налажу закони. У рачуницу не улазе накнаде које наплаћују локалне самоуправе, нити износи пореза и царина. Све ово говори да је Србија “инфицирана“ корупциом на свим нивоима и да друштву, држави и државној бирократији предстоји друга, тешка и неизвесна борба против корупције. Политичари могу да се и изборним камапњама заклињу у своје намере за борбу против корупције, али је потребно уредити институције и опште навике.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: