ОПОЗИЦИОНА СЦЕНА: ПОЛИТИЧКЕ ИГРЕ И ТРИКОВИ ДР ВОЈИСЛАВА ШЕШЕЉА

VOJISLAV ŠEŠELJЛидер СРС др Војислав Шешељ, до повратка у Хашки трибунал и ишчекивања пресуде, политички и медијски се игра и вешто спинује политичке и глобалне информације својим појављивањем у медијима локалног и националног карактера. Несумњиво је да је др Војислав Шешељ “победник“ Хашког трибунала. Чак и на српској политичкој сцени полако остварује своје намере да се врати у парламент или да “вуче конце“ и завађа политичке партије, али и да ствара раскол унутар СНС и на релацији председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић.

Имао је Шешељ доста времена да осмисли тактку повратка на политичку и јавну сцену. У оквиру те стратегије је и сценарио за компромитацију ДС која га је посредно испоручила Хашком трибуналу, а онда и да зада ударац оснивачима СНС који су га “издали“ и бившим радикалима који су га напустили.

Вешта политичка манипулација и игра је став председника СРС Војислава Шешеља да би та странка, после избора, могла у коалицију и са СНС, уколико се она одрекне уласка Србије у ЕУ и оријентише ка интеграцији са Русијом. Ово је јасна порука да се део СНС одрекне ЕУ и да се врати радикалној политици увезаној у односе са Русијом, Кином и другим државама, а против ЕУ. Овде лидер СРС поткопава углед Александра Вучића и њега жели да “раскринка“ на оно што је био до 2008. године и што је данас у ставу о ЕУ. Политички лукаво лидер СРС шаље и поруку за посрнулу и слабу ДС да би направио исти савез, што је, наравно, много мање вероватно него у случају непредњака. Лидер СРС се тако поиграва између СНС и ДС и негде привремено оставља по страни СПС.

Лидер СРС ствара политичку климу да залаже своју имовину за изборе своје странке и да рачуна на политичку “социјалу“ као спонзоре оне који “углавном нису богати људи, него људи који иначе с муком састављају крај са крајем“. Стављајући хипотеку на две некретнине које су у власништву странке лидер СРС игра улогу политичког мученика који ће уложити сву имовину да би политички поразио оне који су га отерали у Хаг и који су га “издали“.

Себе и СРС види као најјачу опозициону партију, јер су медији и анкете јавног мнења створиле такву претпоставку. За лидера СРС релевантне политичке странке су СНС, СРС као најјача опозициона странка, затим следе социјалисти и демократе и „евентуално“ две мањинске странке. Највећа политичка карта на коју игра лидер др Војислав Шешељ је социјална и национална карта, и он ће, ако претходно не оде у Хаг, свој изборни успех градити на социјали, Косову, политичком криминалу, али и на издаји својих некадашњих сарадника. За неке своје политичке интересе лидер СРС добија извесну подршку и од националних левих и десних политичких кругова у Руској федерацији.

Шешељева политика није ни најмање наивна, али је већим делом анахрона. Међутим, и за такву политику у Србији и даље постоји пристојан број присталица. Шешељ ће своју кампању заснивати на фронталном удару ка председнику Србије Томиславу Николићу, а “хало ефекат“ те кампање односиће се и на премијера Вучића.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: