ТРВЕЊЕ ПРЕД НАЈАВЉЕНЕ ИЗБОРЕ: КОПАЊЕ ПУТА ДО ВЛАСТИ

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

Већ дуже време тиња вербални медијски рат између представника СНС и СПС на нивоу министара и функционера обе партије. И то је можда један од разлога за расписивање превремених парламентарних избора. Овај невидљиви спор политичког врха две водеће партије траје од 2012. године када је формирана заједничка влада, а убрзан је после избора одржаних 2014. године. Министри из СНС и СПС имали су низ међусобних неспоразума и недовљно синхронизованог политичког деловања. Последња варница је заискрила у полемици између утицајног социјалисте Милутина Мркоњића да је СНС „само прекречила Прокоп“ што је отворило спор са министарком из СНС Зораном Михајловић.

Политички је значајна свака јавна активност странака које промовишу своје резултате у вршењу власти. Тако је шеф посланичког клуба СНС Зоран Бабић рекао да нема разлике између Социјалистичке партије Србије, Демократске странке и Демократске странке Србије кад треба напасти премијера Александра Вучића и напредњаке.

Узалудни су напори лидера СПС Ивице Дачића да смири политичке страсти констатацијом да је обострано задовољство коалиционих партнера у чињеници да је железничка станица “Београд центар“, тј. “Прокоп“  завршена после дуго година. Уколико напредњаци опет освоје власт, што је више него извесно, велико је питање да ли ће премијер Александар Вучић бити расположен да омогући социјалистима уживање у комфору министарских фотеља.

Истини за вољу, железничкој станици “Прокоп“ недостаје још много тога, почев од управне зграде, па до комплетне хотелијерско-угоститељске и саобраћајне инфраструктуре, али је свакако учинак актуелне власти да станица профункционише далеко већи од омаловажавајуће констатације почасног предсеника СПС Милутина Мркоњића да је у питању обично кречење. Министарка Михајловић каже да оно што Мркоњић назива кречењем трајало је 420 дана и коштало 26 милиона евра, што је финансирано кувајтским кредитом.

Зашто је “Прокоп“ постао предмет спорења две партије и министара? Пре свега зато што је две деценије станица “Прокоп“ била грађевински, инвестициони и политички пројекат СПС и њиховог главног грађевинца дипл. инж. Милутина Мркоњића. Ако је то општепозната чињеница, остаје отворено питање није ли за спор између коалиционих партнера можда крива нечија повређена сујета?

СПС је суверено управљао железницом од 1990. године у чијем је саставу и станица “Прокоп“. Милутин Мркоњић је себе видео као заслужног за обликовање “Прокопа“. Још 2012. године Мркоњић је изнео у јавност да ће од 25 милиона евра одобрених од Кувајта бити довољно само за  завршетак саобраћајног дела железничке станице “Прокоп“, односно “Београд центар“, док је за завршетак комплетног пројекта потребно око 150 милиона евра.

Управа ове околности су утицале на отварање спора који може бити део политичког маркетинга, али и “камен око врата“ прагматичном политичару Ивици Дачићу коме није довољно само да буде присутан на српској политичког сцени, већ искључиво да учествује у власти.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: