ПОЛИТИКА И ВЕРА: СВЕТОСАВЦИ НА ПУТУ КА ЕУ

Sv.sava.i.simeon.15Србија је део европске и хришћанске цивилизације. Тај свој испит полагала је у време династије Немањића и ветог Саве. Светосавски дух у Срба провераван је током векова Отоманске империје, посебно у време стварања и васкрса српске државе од 1804. године, али и 1878. године откада је део модерне Европе. Србија је сада на путу ка ЕУ, на путу ка екномско-политичкој заједници у којој су у већини случаја државе хришћанске провенијенције.

Међу државама ЕУ су и православне државе, попут, Грчке, Румуније, Бугарске, Кипра. Све ове чланице ЕУ теже да очувају свој културни и духовни идентитет и да га уграде и увежу са католичко-протестантским делом ЕУ на начин специфичности и одржања хришћанске Европе. Највећи отпор према ЕУ као хришћанској заједници имала би Турска уколико би постала чланица ЕУ.

Србија, дакле, у својој светосавској традицији треба да тежи одржању свог индентитета и своје сепцифичности, уз укључивање у европске економске, културне и политичке токове. Светосавска философија живота није негације Европе, нити православље може да буде сметња за пут Србије ка ЕУ. Светосавље је богато наслеђе Срба као европских хришћана у националној самобитности и одржању.

Ако сагледамо домете светосавља и немањићког духа, онда је реч о просвећености и култури, верској аутентичнсти и поштовању закона и друштвених правила. Зато је Свети Сава и писао свој “Номоканон“ као правни и државни акт. Свети Сава је као изданак светородне лозе Немањића био један од најугледнијих европских дипломата свог времена који је мирио народе и државе. Богатство светосавља је задужбинарство, ктиторство, улагање у образовање и знање. Светосавски дух је одржао Србе у вековној борби за ослобођење и стварање државе.

Данас од оца Светога Саве, Стефана Немање, потоњег Светог Симеона Мироточивог, треба да усвојимо богато “Завештање“, а тиче се земље, крви, гробова и костију, језика, цркве, државе, власти, књиге и писма, песме и свирке, те завештања имена српских. Сва ова завештања су “со соли“ и духовна снага Срба кроз векове. Данас више него икада је потребно да се подсетимо, у врменима када је свет постао “глобално село“, и када се губи снага, дух и потенцијал српског народа, на поруке и поуке Светога Саве и Стефана Немање.

Србија на путу ка великој централизованој шенгенској Европи, која тренутно грца у тешкој кризи индентитета треба да сачува своје корене, своју традицију и духовност, јер ће се једино тако сачувати од глобалне асимилације и поништавања саме себе. Народ чини његов језик, вера, култура и образованост. Србији није потребна друга доктрина од примењеног светосавља у послу, политици, држави, у међународним односима.

Србија не треба да тежи протестантизму, јер то не раде ни друге правосалвне државе чланице ЕУ. САД почива на библији. Таква је и Европа, те би свака промена духовне, односно традиционалне свести у Србији довела до дезинтеграције националног бића. “Ново доба“ не носи са собом лик Бога, већ велича новац, велелепне грађевине и технологије са људима без душе и корена. Светосавље није препрека Србији на путу ка ЕУ, али може бити сметња онима који желе да одбаце све вековне вредности да би стекли тренутну моћ и власт.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , ,

Trackbacks / Pingbacks

  1. SVETOSAVCI NA PUTU KA EU… | TAMOiOVDE - јануар 27, 2016

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: