ПОЛИТИЧКИ ПЕРИСКОП: СРБИЈА ИЗМЕЂУ ВЕРЕ И ВЕЧЕРЕ

EVRO U DZEPUСрбија је у последњих два века интересно, културолошки и економски била ближа Западу, док је духовно и емотивно тежила везама са Русијом и православним државама. Истовремено, Србија је била у интересним сферама Запада и Русије и као партнер, али и као “камичак“ у ципелама великих светских сила. Гледано очима западњака, Србија је део Балкана, односно Оријента и “мала Русија“, а за Русе је блиска словенска и православна земља која је веома близу Медитерана.

Србија је у време Хладног рата била “неутрална“. Последњих 25 година Србија је на Западу представљана као “црна овца“ европског континента и “сламчица“ руског утицаја на Балкану. Данас је Србија на путу ка ЕУ, који је пун неизвесности и трња, а са друге стране сарадња са Русијом носи са собом много непознаница.

Политичка сцена у Србији је у највећој мери усмерена ка стварању што чвршћих веза са ЕУ и суседима. Опоненти такве политике су проруски расположене партије, попут, ДСС, Двери и СРС. Остале партије су за различите опције и интересе са Русијом, али превасходно са ЕУ. По последњим истраживањима јавног мњења које је у децембру 2015. године спровео Ипсос стратеџик маркетинг на узорку од 1.031 испитаника добијени су резултати који говоре да грађани Србије све већу подршку дају Русији, али да би ипак пре живели у земљама ЕУ. Ова унутрашња подела говори да су грађани Србије опредељени да “новчаником живе“ у ЕУ, а да својим емоцијама су блиски Русима.

Ипак, реални живот је ближи новчанику него срцу. Како ће ЕУ и Русија третирати Србију у наредним годинама тешко је прогнозирати, али је извесно да ће Србија пролазити кроз различите националне, емотивне и економске фазе сопственог “трежњења“.

Када су грађани и партије разапети између Русије и ЕУ, то онда отвара питање ширих политичких и друштвених борби, уз мешање заинтересованог страног фактора. Ипсос стратеџик маркетинг је на основу свог истраживања “закључио“ да позитивно мишљење о Русији има 72 одсто, о ЕУ 25 одсто, а о НАТО свега седам одсто испитаника. За улазак у ЕУ би гласало 46 одсто,  док је против 38 одсто испитаника. На питање где би пре живели, 60 одсто испитаника, који су се изјаснили као симпатизери СПС,  навело је Европску унију, а 35 одсто Русију. Процентуално гледано, 72 одсто симпатизера напредњака би живело у ЕУ, а 21 одсто у Русији. Грађани који су за ДС у 85 одсто случајева би живели у ЕУ,  а 15 одсто у Русији.

Ови резултати недвосмислено показују да три водеће партије у Србији (СНС, СПС и ДС) виде пут Србије у ЕУ, али да је још увек међу грађанима присутана нека врста “отпора“ према ЕУ за шта су криве еврократе које су закомпликовале евроинтеграције, што смета менталитеу грађана Србије.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: