ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ У СРБИЈИ: ВУЧИЋ ПРЕЛОМИО – “КОЦКА ЈЕ БАЧЕНА“

IZBORIСрбија је све ближa парламентарним изборима. Иако СНС има већинску подршку, премијер Србије и лидер СНС Александар Вучић је свестан да превремени избори доносе известан степен политичке и економске несигурности и могуће смањење страних инвестиција. Али Српској напредној странци је тренутно важније да стабилизује своју власт на свим нивоима, као и да процени ко ће јој бити ужи или шири коалициони партнер, а ко парламентарна опозиција.

Парламентарни избори су и својеврсно “велико спремање“ владајуће партије у којем треба очекивати да ће се СНС решити свих оних кадрова који говоре исто што и лидер, а раде све супротно од тога.  Дакле, превремени избори указују на извесне слабости владајуће већине што су више него довољни разлози да се власт, између осталог,  обрачуна и са “мангупима у сопственим редовима“.

Поред учвршћивања Александра Вучића на власти, избори би требали да отклоне све осцилације мишљења унутар коалиционог политичког размимоилажења на релацији СНС-СПС. Истовремено, “бачена је рукавица у лице“ опозицији која је и сама тражила изборе и проверу своје снаге у односу на изборну већину СНС. Лидер СНС Александар Вучић тражи (пот)пуну подршку за свој мандат без остатка и сумњи на путу Србије ка ЕУ.

Превремени парламентарни избори у Србији имају своју тежину да СНС провери своју снагу и симпатије које према њој годинама уназад показује већинско бирачко тело. Рационална политика говори да СНС нема политичког конкурента, што значи да СНС може само увећати своју политичку снагу . Друга претпоствка је да владајућа СНС може смањити свој политички капацитет у корист неких других политичких странака које су сада у статусу ванпарламентарне опозиције. Постоје оправдани наговештаји да би у парламент могли да уђу посланици ДСС, Двери и Шешељеви радикали.

Тако би се политичка сцена у Србији учинила атрактивнијом, пре свега због утицаја оних партија које су против евроинтеграција и уопштено гледано прозападне политике актуелне власти. Политичка логика говори да у Србији кад год су водеће партије одлучиле да распишу превремене изборе имале су могућност да наставе свој мандат, али изборна воља грађана није била у пуној мери повољна по њих. Међутим, оно што је до данас важило као неписано правило у политици, не значи да ће важити и сутра. И поред свих правих и монтираних анализа и анкета јавног мњења, бирачка воља грађана Србије је једна велика тајна. Вучић је себе, СНС и Србију препустио народној и и зборној вољи. Рекли бисмо нека најбољи победи!

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: