БАЛКАНСКИ ЧВОР: НАТО И РУСИЈА ЗВЕЦКАЈУ ОРУЖЈЕМ

NATO RusijaБалкан је и даље “буре барута“ чије фитиље могу да запале како НАТО и САД, тако и Руска Федерација. Америчка геостратегија на Балкану заснива се на политичкој и војној контроли, пре свега уз помоћ нових чланица НАТО, али и “неуспелих држава“, попут БиХ и Косова.

САД су спонзорисањем “украјинске кризе“ преко НАТО успеле да дођу до граница Руске Федерације. На први поглед делује да се остварују планови америчког геостратега Збигњева Бжежинског, које је до детаља разрадио пре више од две деценије у студији “Велика шаховска табла“. Русија је енергетски привремено потиснута са Балкана, а и број савезника јој се смањио у поређењу са стањем од пре 20 година.

Данас САД активно рачунају на Балкан као “полигон“ НАТО интереса. То показују војне базе у БиХ, на Косову, у БЈР Македонији, Албанији, Румунији и Турској. Све те војне инсталације САД и НАТО усмерене су према црноморском басену и Руској Федерацији, а Балкан је у већ успостављеној зони “дисциплиновања“.

САД су уложиле велики труд да се у чланство НАТО укључе Хрватска и Црна Гора. На тај начин се врши притисак на војно неутралну Србију, као и на Републику Српску која отворено одржава присне везе са Руском Федерацијом. Ако су САД могле да припомогну заоштравању сукоба између Украјине и Русије, као чланица политичко-војног програма НАТО-а “Партнерство за мир“, зашто не би одржавале тензије на Балкану где су Србија и Република Српска већ навикле на статус “колатералне штете“.

Од Србије и Републике Српске се тражи одрицање од тешњих веза са Руском Федерацијом.  Истовремено Хрватска јача своје позиције у оквиру НАТО система на Балкану. На тај начин, Хрватска реално представља безбедносну претњу Србији, али и Републци Српској. Потпуно је јасно да је Хрватска решена да од САД набави балистичке ракете које би објективно могле да угрозе територију Србије и Републике Српске. Тако се намеће воља и снага чланица НАТО.

Иако је Влада Србије решена да поштује Устав Србије и одржи статус војне неутралности, оваквим понашањем суседа стављена је пред “свршен чин“. Прекомерно наоружавање Хрватске не иде у правцу демилитаризације Балкана. Основни циљ НАТО је да спречи продор Русије на Балкан, али и да се “савије кичма“ оним земљама које нису довољно послушне. У циљу дисциплиновања Србије западне силе ће прибећи политичким и економским уценама и притисцима.

Због тога је Руска Федерација спремна да подржи Србију у њеној стратешкој безбедности са могућим испорукама оружаног арсенала у циљу стварања “ваздушног штита“ изнад Србије. Наоружавање Хрватске балистичким ракетама и другим оружијем, али и спремност на заштиту Србије само по себи ствара напетост која може да прерасте у “балкански хладни рат“. Држава Србија и њена влада су пред тешким одлукама. САД и Русија настављау свој “меч“ у одмеравању снага. У остваривању интереса великих сила обично страдају мале државе које хтеле – не хтеле, носе историјско бреме одлука својих предака који су се скућили на раскрсници светова.

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: