ПОЛИТИЧКИ ПЕРИСКОП: СВА ЛИЦА СРПСКЕ ЛЕВИЦЕ

SRP I ČEKIĆСве је тесније на левици, како у владиној коалицији, тако и у опозицији. ДС као чланица СИ (социјалистичке интернационале) “поцепана“ је у формирању Тадићеве СДС и партије левице Борка Стефановића. На владином “левом“ крилу најјача је СПС потпредседника владе и министра спољних послова Ивице Дачића, који је и лидер коалиције ПУПС и ЈС. Медији преносе да постоје и најаве да би пред наредне изборе део ПУПС можда ишао ка коалицији са СНС.

За сада ПУПС је у коалицији са СПС. Социјалисти су се показали као прилично “жилави“ играчи на политичкој сцени. Лидер СПС Ивица Дачић је био део владе са ДС (2008-2012), а онда премијер (2012-2014 године) и сада потпредседник и министар спољних послова са добрим односима у ЕУ,ОЕБС,САД и Руској Федерацији. СПС је политичка равнотежа интереса и опција у Вучићевој влади. Унутар владајуће коалиције је Покрет социјалиста који сам није излазио на изборе 2012. и 2014. године, већ као део коалиције са СНС и сада је у видном успону преко активности њеног лидера Александра Вулна министра за рад и организатора хуманитарног збрињавања миграната из Сирије, Ирака, Либије и других држава.

Преко територије Србије прешло је око 600 хиљада избеглица. Вулин је положио испит пред премијером Вучићем и ЕУ. Претходно Вулин се бавио Косовом, а некада је као фунционер ЈУЛ-а био миљеник др Мире Марковић. Александар Вулин је од дуге косе и књижевних радова, преко приватног бизниса и медијсог наступа у листу “Печат“ постао политичар у успону.

Намера Покрета социјалиста и њеног лидера Александра Вулина је јачање политике левице, и то на локалном ниву “усисавајући“ колебљиве одборе СПС-а, али и ширећи своју “базу“ међу неопредељенима. Реалност је да Покрет социјалиста преузима и делове ПУПС-а, јер је Александар Вулин као министар за рад надлежан и за ПИО фонд где је ПУПС био суверен до доласка Вулина као министра. Иако министар Вулин зна да буде и “радикалан” у својим изјавама у односу на мишљење премијера и владе, он и даље ужива поверење премјера Вучића.

Праве политичке борбе за прелетаче и асимиловање су на локалном нивоу. Тако функционишу “локални ратови” странака између осталог и СПС и ПС. Медији објављују да на локалу “букти рат“ напредњака и Покрета социјалиста са једне и Социјалистичке партије Србије са друге стране. Највећи забележен трансфер је у Жагубици. Ломе се Апатин и Врање. Истовремено, СПС је у Бачкој Паланци протерао опозицију. Вулинова странка је на изборима одржаним у марту освојила два мандата на листи напредњака, али крај године дочекују са седам одборника и сопственим клубом у локалној скупштини.

У Лајковцу, председник општине из СПС-а прешао је у ПС. Покрету социјалиста у Жагубици из редова социјалиста недавно се придружио цео одбор СПС, заједно са највећим делом чланства, два члана општинског већа, осам одборника и неким директорима јавних предузећа и установа. Понуди из Вулинове странке нису одолели ни социјалистички одборници из Суботице. Велика је борба за статус “партнера“ СНС у владиној колацији са левице. СПС има и даље добру инфраструктуру, али Вулинов Покрет социјалиста као млада странка покушава да што више захвати бирачко тело како би се на следећим изборима представила као стабилна партија левице.

Извесно је да је СПС “угрожен“ од Покрета социјалиста и да ће се “левичарски сукоби“ наставити. Политички гледано Ивица Дачић је реформисао СПС и наследник је Слободана Милошевића, као што је Александар Вулин сакупљач незадовољних из СПС-а и ПУПС-а и наследник ЈУЛ-а.Треба подсетити да је својевремено од 1996 до 2000. године вођен сукоб између СПС и ЈУЛ-а у вршењу власти и утицаја

Томислав Кресовић

Advertisements

Ознаке:, , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: