СПОЉНА ПОЛИТИКА: СРБИЈА У ОЧИМА ПРИЈАТЕЉА

PutokazНа геополитичкој табли света велике силе “крајичком ока“ посматрају мале народе који се налазе на коридорима њихових интереса. Будући да су Срби саградили кућу на сред “белосветског друма“ представници великих сила често дају себи за право да прозборе по коју реч и о овом малом народу на брдовитом Балкану. У протеклој години о Србима и Србији су своје виђење у јавност износили представници САД, Руске Федерације и Кине.

Својевремено је амбасадор САД Мајкл Кирби рекао да су Срби помало шизофрени, јер их срце вуче ка Истоку, а глава их усмерава ка Западу. По Кирбију, та дилема између Европе и Русије је лажан избор који се ставља пред Србе. “Постоји забуна у вези са тим избором. Ви ћете наставити да имате пријатеље и на Истоку и на Западу, сада их имате и у САД и у Русији. Међутим, сада се не поставља питање пријатеља, већ питање интереса Србије. Морате да спроведете све реформе како бисте пришли Европској унији. Остало су лажни избори“, рекао је Кирби говорећи о притисцима на Србију.

Упоређујући српски и амерички менталитет амбасадор Кирби је рекао да се код њих мисли унапред, док се у Србији размишља искључиво краткорочно. “Ваш образовни систем превише је сужен. Када одаберете нешто, ви учите само то. Ја сам похађао историју, биологију, екологију, математику, француску књижевност, економију… Ваш систем ограничава младе људе којима је касније циљ да нађу посао на коме ће дочекати пензију. Мало ко ризикује и мења послове…“, мишљења је амбасадор Кирби.

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин Србе види као братски и достојанствен народ, а што се Запада тиче,  по његовом мишљењу, неће им поћи за руком да заваде Србе и Русе. Амбасадор Чепурин не крије од светске јавности да ће се “Русија увек трудити да подржава Србију, као и пре 50, и пре10 и пре 200 година“.

Када Кинези говоре о Србији не крију свој прагматизам. Њима уопште није важно да ли смо нормални или луди, лепи или ружни, интелигентни или глупи. Кинезе једино интересује да ли смо коректни пословни партнери, односно важно им је да поштујемо уговорене обавезе. Наравно, њихов прагматизам зачињен је учтивим дипломатским речником. Високи представници Кине ће увек у јавност износити да их са Србијом повезује дуго и традиционално пријатељство, као и политичко поверење.

“Кина жели да сарађује са Србијом у области изградње инфраструктуре, пољопривреде, енергетике, телекомуникација, али и у другим областима као што су култура и туризам“, каже кинески председник Си Ђипинг, уз напомену да је њему Србија један од приоритета.

После моста Земун-Борча на ред ће доћи термоелектране, аутопутеви, пруге. Вредни Кинези би се радовали уколико би Србија смогла снаге да се реиндустријализује. Си Ђипинг сматра да кинески инжењери могу да буду једнако продуктивни у Србији, као што су и до сада били на реализацији многобројних великих инфраструктурних пројеката у Америци, Русији и Француској.

Како ћемо проћи тако стешњени између Истока и Запада? Председник Србије Томислав Николић каже да не зна колико ће Европа и Русија још дуго прихватити да Србија буде пријатељ и са једнима и са другима, али је неприхватљиво да Србији други бирају пријатеље. Како каже, шизофренија је нешто болесно, а ово је природно стање ствари државе која не жели да припада било коме.

Предраг Прокопљевић

Advertisements

Ознаке:, , , , , ,

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: